Hvordan bli veganer? Del 1

De fleste er kanskje opptatt av innspurten til jul i disse dager, men jeg vil påpeke at det kun er 2 uker igjen til nyttår, og oppfordre alle til å begynne å tenke på nyttårsforsetter. De fleste av oss har vel ambisjoner om å begynne et nytt og bedre liv den 1. januar, men konkret hva kan du  gjøre for å oppnå dette? Mitt tips (dette komme vel ikke akkurat som en stor overraskelse):

Bli veganer!

Hvordan bli veganer:

  1. Sett deg inn i hva veganisme er, og tenk igjennom hvorfor du gjør dette valget. Du kommer til å få mange spørsmål om hva og hvorfor, og til tider kan det være krevende å være veganer omgitt av karnivorer. Det er derfor viktig at du kan svare godt for deg, og at du er sikker på at du er motivert og klar til å gjennomføre denne livsstilsendringen.

Under er noen definisjoner og avklaringer. Etter å ha lest dem vil du forhåpentligvis være litt klokere enn disse folkene:

 

 

 

 

Veganisme

En vegetarianer er en person som avstår fra å spise alle eller de fleste animalske matvarer. En veganer tar avstand fra all utnyttelse av og grusomhet mot andre levende, bevisste vesener, noe som innebærer at man verken spiser animalsk mat eller benytter seg av produkter med animalsk opphav, animalske ingredienser, eller produkter som er testet på dyr.

I praksis betyr dette at en veganer ikke spiser kjøtt, fugl, fisk, skalldyr, egg, melk eller andre meieriprodukter, eller honning. Veganere bruker heller ikke lær, pels, dun, ull, eller silke, og prøver i så stor grad det er praktisk mulig å unngå såpe, vaskemidler, kosmetikk, og andre varer som inneholder animalske biprodukter.

Kostholdet vårt baserer seg på grønnsaker, linser og belgfrukter, korn, frukt, bær, nøtter, frø, plantemelk, og soyaprodukter. Et variert og godt planlagt vegansk kosthold vil sikre tilførsel av alle nødvendige næringsstoffer for alle livsfaser og livsstiler (Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets)

The Vegan Society (England) sin definisjon av veganisme er slik:

«Veganisme er en måte å leve på som ekskluderer alle former for utnytting og grusomhet mot dyreriket, og inkluderer en ærefrykt for liv. Det anvendes om praksisen å leve på planterikets produkter og utelate kjøtt, fisk, fugl, egg, honning, animalsk melk og ting som avledes derav. Veganismen oppfordrer til bruk av alternativer til varer som er laget helt eller delvis fra dyr «(oversettelse hentet fra  Norsk Vegansamfunns nettside)

Veganisme er en filosofi som omfatter mer enn bare hva man spiser, derfor kaller jeg det en livsstilsendring, og ikke bare en kostholdsendring. Begrepet ahimsa, som kommer fra hinduismen, kan også brukes for å summereropp hva veganismen står for. Ahimsa betyr ikke-skade, og det er det vi som veganere prøver å gjøre. Vi prøver å leve på en måte som gjør minst mulig skade på planeten vi lever på, minst mulig skade på andre levende vesener vi deler den med, og minst mulig skade på vår egen kropp og helse. Et annet beskrivende uttrykk jeg har kommet over er «medfølende livvstil».

Fortsatt usikker på hva veganisme er? Se denne korte videoen

 

 

 

…eller les mer om veganisme her:

Norsk Vegansamfunn

Norsk Vegetarforening

Del 2 av dette innlegget kommer i morgen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s