Hvordan bli veganer, del 3: Fra overveielse til handling

 

3. Sett en dato for når livsstilsendringen skal skje.

Livsstilsendringer skjer i fem stadier.

 1. Før overveielse (pre-contemplation): man vet ikke/innrømmer ikke at dårlige vaner som røyking, mangel på mosjon, eller dårlig kosthold er et problem, og man tenker derfor heller ikke på å endre vaner.
 2. Overveielsesfasen (contemplation): Man har innsett at de dårlige vanene er problematiske, og begynt å tenke på å endre livsstil.
 3. Forberedelse/planlegging: Man begynner å samle informasjon og planlegge hva man konkret skal gjøre (f.eks. lese blogger, kjøpe Veganism for Dummies, spørre bekjente om informasjon, bli med i Facebook-grupper osv).
 4. Handling: Man har bestemt seg, laget en strategi, og nå tar man steget. Kjøkkenet erkæres for en kadaverfri sone, fryseren tømmes for dyrelik, morsmelk og produkter derav helles ut i vasken, og man fyller i stedet kjøleskapet med tofu, havremelk og grønnsaker.
 5. Vedlikeholdsfasen: Livsstilsendringen er gjennomført, og man forsøker nå å unngå tilbakefall.

(Stadiemodellen for endring av adferd ble lansert av Prochaska & DiClemente i 1983)

For å unngå å bli værende i forberedelsesfasen bør man sette en konkret dato for når livsstilsendringen skal skje. Mitt forslag:

Mari feirer nyttårsaften. Foto: Allyson Enger Jansson

Mandag 2. januar 2012

fordi:

Et nytt og bedre liv begynner alltid på en mandag.

Del 4 i denne serien komme snart, og vil gi konkrete tips til hvordan en skal eliminere kjøtt, meieriprodukter og egg fra kostholdet sitt, så følg med!

Reklamer

4 thoughts on “Hvordan bli veganer, del 3: Fra overveielse til handling

 1. Jeg synes dessverre 2. januar var et dårlig forslag. Fordi: alle vet at de aller flest nyttårsforsetter aldri holdes. Bedre dato er: i dag. akkurat nå. (Eller 1. desember, men det er litt for sent nå.)

  1. Dette er et svar både til Solveig, Sara og Erik. Enig med dere, hvis en først har opplevd at lyspæren tennes over hodet har man ofte lyst til å bli veganer med en gang. Men da har man jo progressert gjennom de forskjellige stadiene i nedringsmodellen og kommet til handlingsstadiet. Det jeg argumenterer for i innlegget er at hvis du er i overveielsesfasen eller planleggingsfasen, så kan det være lurt å sette en dato for å fasilitere/sikre at man kommer til handlingsfasen. Det er også en del andre argumenter for å sette en dato litt frem i tid, bl.a. at man kanskje trenger å lære litt om vegansk ernæring først. En undersøkelse viser at 75 % av alle som blir veganere/vegetarianere går tilbake til å spise kjøtt igjen. Flertallet oppgir at de fikk dårligere helse som grunn (http://www.psychologytoday.com/blog/animals-and-us/201106/why-do-most-vegetarians-go-back-eating-meat). Min tolkning av disse resultatene er at mange som blir veganere/vegetarianere ikke egentlig er klare til å gjøre denne livsstilsendringen når de iverksetter. Det som er dumt med dette, er at det skaper barrierer og gjør at sjansene for at de prøver på nytt senere blir mindre. Ofte sprer de også anti-vegan holdninger (eks Angelina Jolie).

   Det er flere grunner til at jeg foreslår 2. januar – presenterer flere av disse i flere innlegg som kommer i nær fremtid. For all del, vil noen bli veganer i dag så skal ikke jeg stoppe dem, ber bare om at de bruker litt tid på å sette seg inn i veganisme og vegansk kosthold, slik at resultatet blir bra. Men hvis noen sitter og lurer på hva de skal ha som nyttårsforsett i år, så vil jeg prøve å plate ideen om å bli veganer i hjernen deres.

   Tusen takk for at dere tar dere tid til å lese bloggen og kommentere. Kjempebra med innspill 🙂

   Mari

 2. Litt enig med Solveig her. Har du først bestemt deg, kan du like gjerne begynne med en gang.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s