Tre strender og ett fyr

Fra strand nr 3 (foto: Sara)

Nok et innlegg i serien bilfri terrengløping på Nord-Jæren. Her er del 2: tre strender og ett fyr.

De aller sørligste av Jærstrendene er etter min mening de fineste. Det er også lett å ta seg til dem ved hjelp av kollektivtransport, takket være Jærbanen. Denne turen starter og ender på Sirevåg, via de tre strendene Ognasanden, Brusanden og Holmastø, med Kvassheim fyr som rundingsbøye.
For å komme til Sirevåg tar du lokaltoget mellom Stavanger og Egersund. Sirevåg er det nest siste stoppet før Egersund, og togturen tar ca en time. Vi jukset imidlertid litt, og ankom Sirevåg med bil fra familiens hytte på Holmane noen kilometer unna. Den eldre garde skulle gå turen fra Kvassheim til Sirevåg, og den yngre garde skulle løpe den doble distansen, Sirevåg-Kvassheim retur.
Fra Sirevåg stasjon går du ned mot havnen. Etter G Svanes landhandel tar du første vei opp til høyre. I enden av veien starter en lysløype gjennom furuskogen mellom Sirevåg og Ogna. Du kommer ut av skogen like ved Svingen Grill, og løper så på en grusvei over Ognaelva og videre et lite stykke langs toglinjen. Etter et par hundre meter kommer du til en parkeringsplass, og her er en gjerdeklyver som fører deg ut på et jorde. Det er ikke en veldig tydelig sti her, men løp nordover til du kommer til en bekk. Bekken krysses på en bro som ligger halvveis gjemt bak en steinhaug. Fortsett over et par jorder til. Du kommer til et elektrisk gjerde som forseres mellom to knauser. Her ved gjerdet vil du kanskje føle at du er på villspor, men på den andre siden er det en tydelig sti, og snart er du nede ved sjøen hvor du finner idylliske bukter med sandbunn mellom svabergene (et kjent motiv fra Kitty Kiellands malerier). Du kan alternativt følge grusveien langs jernbaneskinnene forbi campingplassen og så komme ned til sjøen rett før Brusand, da får du en lettere, men kjedeligere, tur. Vi valgte selvsagt jorder fremfor grusvei – gjørme er gøy!

Actionbilde av Sara på Ogna

Ved campingplassen i sørenden av Brusanden kan du velge om du vil løpe nede på selve stranden, eller på stiene på baksiden av sanddynene. Vi tok det siste alternativet på grunn av kraftig vind som virvlet opp sanden. Her er også underlaget også fastere, og derfor noe mindre energikrevende å løpe på (og mindre belastende hvis du har småskader). Elva i nordenden av Brusanden krysses på steinbro. Ved mye nedbør om høsten hender det at broa står under vann, jeg har opplevd å få et ufrivillig men friskt bad i forbindelse med kryssing her tidligere. Etter broen er du på den siste stranden, Holmastø, med koselige naust og store steiner som er slipt i fascinerende former av havet. Her er sanden mer leirete og derfor fastere, men også her kan du løpe bak sanddynene.

Siste stykket før Kvassheim løper du på et noe fastere underlag, noe du kommer til å sette stor pris på (foto: Sara)

Etter Holmastø løpes resten av turen på beitemark langs rullesteinsstrender til Kvassheim fyr og havn, hvor du snur og løper tilbake igjen. Er du heldig har du medvind på veien tilbake. Det er ikke noe problem å løpe hele turen, terrenget er flatt og lite teknisk krevende. Hvis du synes hele turen tur-retur blir for lang kan du selvsagt bare løpe til nærmeste togstasjon (Brusand) og avslutte turen der. Eller du kan legge inn en pause i form av en kaffekopp i kaféen på Kvassheim,  bading, eller en piknik på en av strendene, før du fullfører.

Løs sand = styrketrening for leggmuskulaturen (foto: Sara)
Bekker som må krysses sørger for spensttrening underveis (foto: Sara)

Turfakta og terningkast:

Transport: Ta Jærbanen til Sirevåg (evt Ogna eller Brusand). Det går som regel minst ett tog i timen. Toget tar 59 min en vei, og koster 197 kr tur/retur.

Varighet/lengde: 22 km tur-retur. Vi brukte ca 2 timer med forholdsvis rolig tempo og et par stopp for å fotografere og drikke.

Underlag: grus, sand, og gress

Anbefalt fottøy: vanlige joggesko, terrengsko, eller barfotsko

Severdigheter langs løypa: diverse forsvarsanlegg fra 2. verdenskrig. På Kvassheim er det rester av mange gravhauger, og spor av gamle bosetninger.

Toaletter: Det er toalett ved stien ved Ogna (stengt nå i april), på campingplassen på Brusand, og på Kvassheim fyr (har inntrykk av at dette er åpent hele året)

Vannposter: Du kan toppe opp vannflasken på toalettet på Kvassheim fyr og antakeligvis også i kaféen samme sted eller på campingplassen på Brusand.

Spisesteder/bevertning: landhandel og bakeri på Sirevåg, gatekjøkken og bensinstasjon/landhandel på Ogna, kiosk på Brusand og kafé på Kvassheim fyr (søndagsåpent 11-17 jan-november). Usikkert om noen av disse har noe som helst vegansk mat, så du bør satse på å være selvforsynt.

Terningkast: 5/6 (minus for mangel på motbakker)

Reklamer

7 thoughts on “Tre strender og ett fyr

  1. Ha ha,liker at du gir minuspoeng for manglende bakker. Hva med en tur til Rennesøyhornet? 6 km slakt oppover. Buss hver 2. time på søndager.

  2. Å, så fint det ser ut. Hørtes jo litt vanskelig å ta seg til den første der, men kanskje desto mer verdt det :-).. Vi bor virkelig i en utrolig fin landsdel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s