Veganske sportsernæringsprodukter

Et lite utvalg av treningsprovianten som befinner seg i kjøkkenskapet mitt

I forbindelse med dette innlegget hadde jeg egentlig tenkt å teste ut produkter fra forskjellige produsenter, men jeg har endt opp med å kjøpe og bruke nesten utelukkende Clif Bar produkter av ulike årsaker:

  • De fleste produsenter av sportsernæring putter mange animalske biprodukter i produktene sine, f.eks. myseprotein, kasein og kollagen i energibarer og proteindrikker, og gelatin og/eller karmin i sportsdrikker og geleer. De har kanskje kun ett eller to produkter som egner seg for veganere (som regel en karbohydratdrikk), derfor må man finlese ingredienslisten på hvert eneste produkt. Firmaer som aktivt er med på å opprettholde myten om at man trenger animalske ingredienser for å prestere innen idrett ønsker jeg ikke å støtte.
  • Ofte brukes også kunstige søtstoffer som aspartam og sukralose for å gi bedre smak. Kunstige søtstoffer generelt, og kanskje aspartam spesielt, er omstridt. Noen mener at disse stoffene kan utløse reaksjoner som hodepine eller humørsvingninger. Høyt inntak av kunstige søtstoffer har blitt koblet til høyere risiko for diabetes og fedme (2,3) men man kan ikke si sikkert at det er et årsaksforhold fordi om det er en sammenheng. Når det gjelder sukralose har flere forskere har gått ut og sagt at sukralose ikke burde vært godkjent. Selv om det er trygt helsemessig for mennesker vet vi nå at det kommer ut i næringskjeden i havet via kloakk, hvor det kan forårsake skader på dyrelivet. Sukralose kan også hemme veksten til planter på land (bl.a. mais). En spesielt viktig grunn for veganere til å unngå sukralose er at sukralose kan binde seg til B12-vitaminet, og dermed forhindre opptaket av dette vitaminet i kroppen (1).
  • Clif Bar bruker kun økologiske og naturlige ingredienser. De bruker ikke hydrogenerte oljer, transfett, eller high fructose corn syrup (koblet til høyt kolesterol, diabetes, og fedme). Veganske produkter er regelen, ikke unntaket (på nettsiden sin har de en guide der du enkelt kan finne ut hvilke produkter som ikke er veganske, det er noen få av deres produkter som inneholder melk og/eller honning). De kjøper også ingrediensene sine fra produsenter som holder en høy etisk standard med hensyn til arbeidernes rettigheter, og i tillegg er Clif Bar en klimanøytral bedrift. Kort sagt, nesten så politisk korrekte som det er mulig å bli – hadde alle produktene vært hel-veganske hadde de vært helt perfekte.

Clif bar energibar: Kommer i mange, mange ulike smaker, og de jeg har testet til nå har smakt ganske godt, godt, eller veldig godt. Favorittene er absolutt alle med peanøttsmak, hvit sjokolade og kokos, banana nut bread, og oatmeal raisin. Den siste var en overraskelse, trodde den skulle være kjedelig, men den viste seg å være veldig god. Ingrediensene i Clif Bar er hovedsakelig havre, soya, rismel, vegetabilsk olje og rissirup. Hver bar inneholder ca 10 g protein og 40 gram karbohydrat. Dette er tett opp mot den perfekte mengden og balansen mellom karbohydrater og protein med hensyn til restitusjon, og det er hovedsakelig dette jeg bruker Clif Bar-er til. De er litt seige og krever en del tygging, så de egner seg ikke så godt til bruk under aktivitet med høy intensitet, men ved fjellturer går det fint an å spise dem mens man går. Mange syklister bruker også clif bars mens de sykler. Barene er også tilsatt vitaminer og mineraler, og fungerer fint som frokost når man har dårlig tid, eller som et mellommåltid. Noen er tilsatt koffein, så hvis ønsker å unngå koffein bør du sjekke ingredienslisten (stort sett står dette tydelig på emballasjen)

Builder’s bar: En vegansk proteinsjokolade med 20g protein som er god etter en hard treningsøkt, enten det er kondisjon eller styrke. Den inneholder vitaminer, og har derfor en litt kjemisk ettersmak, men det har de fleste av denne typen produkter. Cookies and cream minner meg om New Energy-sjokoladen, og jeg skal definitivt ha med meg et lager av disse på fjelltur i sommer. Hver bar er ganske stor, og metter godt. Spis den etter trening, som et mellommåltid, eller når du er snopesyk.

Clif shot energy gel: energigeleer med karbohydrater, elektrolytter (og koffein). Beregnet til bruk før og under lange treningsøkter, når man trenger påfyll av karbohydrater. Lemon lime trodde jeg skulle være frisk og god, men den minnet mest om melisglasur med sitronsmak, både på grunn av smaken og konsistensen. Mocha er veldig god, og mindre søt enn lemon/lime. Sjokolade-varianten er himmelsk, og i følge Clif Bars salgsrep i UK inneholder den  rå kakao, og derfor kan regnes som et raw food produkt. Hvis du skal løpe om morgenen og ikke har tid til å spise frokost gir en shot deg energien du trenger til å guffe på litt. Husk å teste hvordan magen reagerer på disse produktene under trening først, særlig de som inneholder store doser koffein (turbo shots-ene inneholder like mye koffein som en dobbel espresso). Min personlige anbefaling er mocca- og sjokolade. Lemon-lime frister det mest å bruke som kakeglasur (restitusjonscupcakes?). Kommer også i cranberry-razz og tropisk smak.

Clif shot bloks: Myke gelefirkanter som inneholder karbohydrater og elektrolytter. Noen smaker inneholder også koffein. Hvis det er kaldt kan de bli litt harde, jeg pleier derfor å løpe med dem i hånda i noen minutter om vinteren slik at de blir mykere og krever mindre tygging. Jeg foretrekker disse fremfor geleer mens jeg løper, det er mindre søl med dem og de er lettere å få i seg. Jeg pleier å ta dem ut av emballasjen før løpeturen og lage små porsjonspakker (3-6 bloks er anbefalt per time) i plastfolie eller små ziplock-poser. Cran razz og lemon lime er de smakene jeg liker best, black cherry (inneholder koffein) har en litt bitter ettersmak. Margarita-varianten inneholder ekstra salt, som kan være bra hvis du svetter mye eller skal løpe/trene i veldig varme omgivelser, men bør unngås om du har høyt blodtrykk. Saltsmaken er ganske fremtredende. Kommer også i jordbær, tropisk smak, og appelsin.

Clif crunch granola bar: Snacks, snop, kaffemat. Minner om bixit, men litt sunnere.

Clif Bar produkter kan kjøpes fra energibarrer.no, eller iherb.com. Bestiller du på iHerb er det rimeligere, men du må kjøpe hele kartonger med en smak, mens hos energibarrer.no kan du bruke smågodt-tilnærming ved bestilling.

Hvis noen lurer: Alle produktene omtalt over er kjøpt og betalt med mine egne penger, bortsett fra Clif shot med sjokolade, som jeg fikk en smaksprøve på i forbindelse med et løp. Jeg får ikke provisjon for å kapre nye kunder (bortsett fra at jeg kan få litt rabatt hos iHerb hvis noen bruker min rabattkode  VEH743 – denne koden gir $5 i avslag første gang du bestiller).

Referanser:

1)      http://www.forskning.no/artikler/2012/februar/312373

2)      http://www.forskning.no/artikler/2008/februar/1202472293.91

3)      http://www.forskning.no/artikler/2009/april/216950

Reklamer

6 thoughts on “Veganske sportsernæringsprodukter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s