Vegansk? Ja, faktisk!

Er noen av disse veganske?

For noen uker siden fikk jeg en epost fra en som lurte på om jeg kunne gi noen tips til produkter som man kanskje ikke kommer på at er veganske. Jeg tolket dette til å gjelde ting man vanligvis finner på et supermarked eller andre «vanlige» butikker. Dessverre er det kanskje lettere å komme på produkter hvor det motsatte er tilfellet, ting man skulle tro at var veganske men som ikke er det. En kan jo nevne potetgull som inneholder laktose, saft og syltetøy med karmin (knuste skjoldlus), mørk sjokolade med smørfett, kakemenn som er tilsatt animalsk vitamin D (kunne man ikke bare akseptert at denne matvaren er usunn og ingen god vitaminkilde?), B12 –tilskudd i gelatinkapsler osv. Jeg har i det siste derfor prøvd å finne veganske overraskelsesprodukter når jeg har vært på supermarkedet, og har i tillegg googlet og hatt en liten dugnad i Facebook-gruppa Veganprat. Det ble mye desserter og kjeks på denne lista, så kom gjerne med tips til sunnere matvarer som burde vært med på oversikten.

Desserter og kaker

 • Ferdig marsipan (Odense, Eldorado, Landlord).
 • Freia sjokoladepudding og mandelkjernepudding (pulver, pulveret er vegansk, så hvis en bruker soyamelk blir det ferdige produktet vegansk også)
 • Freia vaniljesaus med koking + uten koking (pulver, som over)
 • Freia hurtiggele (pulver)
 • Piano gelé med blåbær, jordbær- og bringebærsmak
 • Toro fruktsuppe (den er kanskje så selvsagt at det ikke var vits i å ha den på lista en gang)
 • Nora fruktkompotter/-desserter

Kjeks, snacks og energibarer

 • Wasa crisp & cereals energibarer
 • Polly turmiks bær (original inneholder honning), Chilimiks og Nøttegodt
 • Bixit fullkornsbar blåbær + original, Bixit turbar frukt og nøtter + tranebær og sjokolade, Bixit kjeks original
 • Gjende original + vanilje
 • Ballerina kjeks med bringebærgelé
 • Gullvafler original, sitron og sjokolade
 • Pepitakjeks
 • Cafébakeriet Cookies – typene ”bare bær” + ”havre og masse godt”
 • Bokstavkjeks vanlige + med sjokolade

Se også denne oversikten over allergener i kjeks fra Sætre på Sætres hjemmeside

Brød og bakevarer

 • De fleste brødene fra Bakers og andre produsenter er melkefrie. Noen av disse er: Bakers Naturlig Sunt-serien, Kaptein Sabeltannbrød, Bakerns Ferske Grovbrød, Bakerns Ferske Spesialkneipp, Norsk Fjellbrød og Birkebeinerbrød + boller. Hvis det står ”enzymer” som ingrediens på brød er dette amylase, som kan være både vegetabilsk (fra spiret korn) og animalsk. Mitt inntrykk er imidlertid at det er amylase fra spiret korn som er vanlig å bruke (de gangene jeg har funnet informasjon om dette har det alltid vært spesifisert at enzymene er vegetabilske)
 • Findus frosne kanelsnurrer, og de fleste hveteboller og rosinboller. NB! Noen kjøpeboller er laget uten melk og smør i deigen, men penslet med egg.
 • Kanelsnurrer og boller med mer fra Godt Brød (se også Godt Brøds nettside, de har en oversikt over hvilke produkter som inneholder forskjellige allergener. Hvis du vil vite om et produkt er vegansk må du gå inn og hvilke produkter som er melkefrie, og så kryssjekke opp mot oversikten over eggefrie produkter)
 • Butterdeig fra TC brød (Rema 1000)
 • Julebrød/rosinbrød (sjekk om penslet med egg, hvis ikke er de som regel ok)

Pålegg

 • Sjokade (en del av butikkenes egne merker, som FirstPrice, har også pålegg som ligner på Sjokade og Nugatti som er veganske)

Frysetørrede varer (supper, gryteretter og lignende)

Ferdigretter

 • Sweet & sour saus på glass (Toro)
 • Helios gul og grønn pesto, noen av Co-ops  own-brand pestoer (sjekk ingredienslista)
 • Uncle Ben’s Jalfezi, Medium Curry, Chilli Con Carne, Sweet & Sour ananas/original/szechuan/light (NB! Sistenevnte inneholder sukralose)

Toalettartikler

 • Simple ansiktspleie (fuktighetskrem, sminkefjerner, ansiktsvask, rensevann, renseservietter) + deodoranter (NB! Simple produkter inneholder parabener)
 • Urtekram brown sugar håndsåpe og kroppspleieprodukter
 • Flux fluor munnskyll (produsenten har oppgitt i epost til meg at de hverken bruker animalske ingredienser eller tester på dyr)

Se også:

Reklamer

23 thoughts on “Vegansk? Ja, faktisk!

 1. Super liste! Her var mye jeg visste var vegansk, men også en del produkter som jeg aldri hadde trodd var vegansk. Pepitakjeks og bokstavkjeks f.eks. Husker jeg likte så godt bokstavkjeks når jeg var yngre, så det tror jeg at jeg må kjøpe igjen snart gitt 🙂

  1. Jeg ble også overrasket over Pepitakjeks og gullvafler. Blir ikke så lett å motstå fristelsene i kjekshylla på supermarkedet nå lenger, lettere før når jeg bar visste at Gjende, Bixit og Ballerina bringebær var veganske.

   Mari 🙂

 2. Forresten, Coop har rød og grønn pesto som er vegansk (eget merke). De er merket med «smak forskjellen» . Coop har også en annen pesto som ikke er vegansk så vær obs

 3. Super oversikt! Jeg husker jeg prøvde å sende mail til produsenten av Flux munnskyll da jeg nettopp hadde bestemt meg for å bli veganer, men jeg fikk aldri noe svar, så jeg bare sluttet å bruke det. Da viste det seg at det var ok likevel da! 🙂

  1. Jeg sendte mail til dem og spurte om munnskyllen inneholdt animalske ingredientser og om de tester på dyr. Fikk mail tilbake hvor de benektet begge deler, så jeg har fortsatt å bruke dette merket.

   Mari

 4. Tror det var meg som påstod at ICAs own brand pesto var vegansk, og det stemmer ikke, dessverre. Men ICA selger ferdig pesto uten ost oppi, kjøpte seinest i går, kommer bare ikke på hva merket heter!

 5. Hvis bekreftelsen på at de ikke dyretester bare har kommet på Mail fra dem (flux) så ville jeg ikke stolt helt på det. De fleste lyver til kundene om dette. Har på samme dag mottat to Mail fra forskjellige mennesker i samme firma. En som var dårlig og konstaterte at produktene kundeblad dyretestet, og en som sa at de selvfølgelig ikke var dyretestet… Så ville sjekket det litt mere opp, men uansett dritbra lister!! Kommer til å skrive it denne å ha den med meg over alt 🙂

  1. Tanken har slått meg også at kanskje de bare svarte dette for at jeg skulle fortsette å kjøpe produktet deres. Jeg hadde også dette i bakhodet da jeg skrev til dem og spurte, så jeg passet på å ikke bruke formuleringer som «jeg har vært en trofast kunde» eller «jeg er en stor fan av produktet deres», jeg skrev bare at jeg var opptatt av etisk forbruk og lurte på hvilke merker som testet på dyr og/eller bruker animalske ingredienser. Hvis de lyger pr email kan det bli fryktelig dårlig reklame for dem hvis de blir avslørt, da kan man jo dokumentere at de fører forbrukerne bak lyset. Jeg har valgt å stole på dem og bruke produktet, men holder et lite øye med dem. Får jeg nyss i at Flux inneholder animalske ingredienser eller testes på dyr finner jeg et annet produkt. Jeg vet jeg fant et nettsted som hadde vegansk fluorskyll for noen år siden, men nå finner jeg ikke igjen linken. Planlegger imidlertid et innlegg om vaskemidler og lignende produkter, som jeg synes er noe av det vanskeligste å få tak i på vanlige butikker. Får jobbe prøve å finne igjen den overnevnte linken når jeg lager det innlegget.

   Takk for tilbakemelding og synspunkter.

  2. Skulle legge meg tidlig, men nå måtte jeg selvsagt google og for å prøve å finne fluorskyll som definitivt er vegansk. Tom of Maine har visst en (egentlig beregnet på barn). Selges på iHerb. Det gjør også denne http://www.iherb.com/Natural-Dentist-Healthy-Teeth-Gums-Anticavity-Fluoride-Rinse-Fresh-Mint-16-fl-oz-473-ml/11569. På FAQs på nettsiden deres står det at dette produktet ikke inneholder animaslke ingredienser, og at de ikke tester på dyr (de tester på mennesker). http://www.revivepersonalproducts.com/mouth-faq. Så da vet jeg hva jeg skal slenge i handlekurven neste gang jeg er innom iHerb 🙂

 6. Flott liste! Ballerina har kommet med en ny vegansk type. blåbærsmak. veldig god. I Sverige har de en haug veganske Ballerinatyper, bla.med lakris. Håper de kommer hit etterhvert.

 7. Ååh Pepitakjeks!! Søren altså, nå må jeg visst trykke i meg en pakke på en onsdag, haha.
  Jeg har forresten spurt Toro om Bretagne kyllingsaus er vegansk og det er den. Gammel emballasje med «melkeprotein».
  Parisienne fiskesaus fra Toro er også vegansk. Og den der ferdige mikro-tomatsuppen med bønner i. Husker ikke merket helt nå.

  1. Takk for tips. Jeg har tenkt på å lage en oppfølger snart, oppdager jo hele tiden produkter som er veganske.Og så har det jo kommet en del nye produkter på markedet siden dette ble publisert. Har forresten fått beskjed av Sara om å ikke finne flere veganske kjekstyper – hun foretrekker å tro at kjeks er uveganske og dermed ikke bli fristet 🙂

  1. Hei. «Kan inneholde spor av melk» betyr at produktet er laget i et lokale hvor det også produseres varer som har melk som ingrediens. Noen veganere mener at for å være ekte veganer skal man kun spise varer som er laget i 100 % veganske fabrikker, men dette gjør det veldig krevende å være veganer. De fleste veganere spiser ting som kan inneholde spor av melk, men unngår produkter som har melk, melkefett, smørfett, laktose, myse/whey etc som ingrediens. Vegansamfunnets definisjon av vegansme er å unngå animalske produkter «så langt det er praktisk mulig», å unngå alt som kan inneholde spor av noe er veldig upraktisk i hverdagen. Merkingen «kan inneholde spor av» er ment for de som er svært allergiske mot en bestemt ingrediens, og som kan reagere selv på mikroskopiske mengder av allergenet.

   Beklager sent svar, og takk for at du tok kontakt 🙂 Mari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s