Vegansk? Ja, faktisk! Del 2: Julespesial

Du må ikke lage alt selv for å feire en vegansk jul, du kan få tak i ganske mye julemat på Rema 1000
Du må ikke lage alt selv for å feire en vegansk jul, du kan få tak i ganske mye julemat på Rema 1000 (foto: Allyson)

Den siste tiden har butikkene flommet over av julekaker, julesnop og julepynt. Faktisk så er det ganske mange av disse produktene som er veganske, så hvis du ikke har tid til å bake sju slag kaker selv eller ikke liker å styre på kjøkkenet, så kan du allikevel lage i stand en ganske tradisjonell jul. Her er oppfølgeren til sommerens Vegansk? Ja faktisk! med tips om veganske produkter du kan kjøpe på helt vanlige butikker.

Pepperkaker og annet bakverk, ferdige:

-Bjørken pepperkaker, pepperkakehjerter, sirupssnipper og peppernøtter NB! Pepperkakene i sølvboks som er ”bakt etter tradisjonell oppskrift”, de store pepperkakefigurene og pepperkakehuset inneholder smør og/eller melk.
-Luxus pepperkaker (Europris) og Calas pepperkaker, karamellstenger, og sirupssnipper (Europris)
– Bertils pepperkaker (Ica)
-Sætre ingefærnøtter
– Bakers hvite kakemenn. (I fjor irriterte det meg grenseløst at de ferdige kakemennene jeg fant på butikken inneholdt animalsk vitamin D, som om produsenten hadde forsøkt å gjøre produktet sunt ved å hive oppi litt vitaminer. Årets kakemenn ser ut til å være ok.)
– Julebrød: De fleste julebrød du kjøper i butikken er veganske, men du bør dobbeltsjekke om de er penslet med egg.
-Kuchenmeister Christstollen – tysk julekake (Ica)

Marsipan og kakedeig

-Pepperkakedeig fra Rema 1000, Bjørken, og IKEA
-Odense, Eldorado, Kløver, Landlord marsipan/figurmarsipan (NB! de siste tre inneholder kunstige søtstoffer).
– Odense marsipan kan brukes i stedet for kransekakemasse. (Den som er beregnet til marsipanlokk er best, figurmarsipanen blir i søteste laget)
-Marsipanpangris  (uten sjokolade) fra Nidar.
-Schluckwerder Qualitets Marzipan, marsipanbrød trukket med mørk sjokolade, kan kjøpes på Rema 1000, IKEA og Europris i størrelser fra 100-400g.
-Mini marsipanbrød trukket med mørk sjokolade fra Åhlens. (Inneholder e471 som i teorien kan være animalsk, men som vanligvis fremstilles syntetisk. Jeg har tatt sjansen på at de er veganske)

NB! De fleste, hvis ikke alle, ferdige julekaker og kakedeiger inneholder palmeolje, så selv om de ikke inneholder animalske ingredienser kan det diskuteres om de er veganske. Det er i hvert fall en etisk gråsone.

Andre matvarer:

– Grøtris fra Ming og Toro (på innholdet skal det kun stå «rundkornet ris»)
-Surkål og rødkål fra Nora og Rema 1000

Drikkevarer:

– Borg julebrus
– Tomtegløgg

Julesnop

– Royal Mints (Europris) og  Divine Dark Chocolate After Dinner Mint Thins (Fair Play, Stavanger) er gode erstatninger for After Eight.
– Le Bonelle Squisite bløt gelesukkertøy med fruktsmak (Meny). Med vegetabilsk geleringsmiddel (pektin) og vegetabilsk farge – ypperlig til bruk i delfiakake.

Telys, kronelys og kubbelys:

– Telys fra IKEA og Clas Ohlson.
– Lys laget av Det gamle lysstøberi.
– Kubbelys merket 100% parafin på Åhlens
–  De fleste duftlys på interiørbutikker er nå også veganske (soyalys brenner renere og gir mindre soting og irritasjon av luftveiene enn tradisjonelle lys, og blir derfor vanligere og vanligere).

Og så må en ikke glemme alle matvarene og tingene vi forbinder med julen som er fra planteriket: mandariner, fiken, dadler, nøtter…

Disse produktene er hovedsaklig de jeg har funnet den siste uken på mine lokale Rimi, Rema 1000, Kiwi og Meny-butikker. Jeg har prioritert å få dette innlegget ganske raskt ut på bloggen framfor nitid kartlegging av julerelaterte produkter, innlegget vil derfor oppdateres jevnlig etter hvert som jeg kommer over nye produkter. Bruk gjerne kommentarfeltet under for å komme med tips.

Reklamer

12 thoughts on “Vegansk? Ja, faktisk! Del 2: Julespesial

 1. Hmm, ingen tips fra pubklikum ennå. Baker alle veganere sine egne julekaker, i stedet for å kjøpe ferdig? Vel, jeg har lagt til et par til produkter jeg har oppdaget de siste dagene. God førjul. Mari

  1. Woops, ja det skulle selvsagt stått UTEN gelatin. Eller kanskje det var «vegetabilsk gelatin» jeg hadde tenkt å skrive. Dette gelesnopet er laget med pektin. Og nå er det jo enda mer vegansk gelesnop på supermarkedet – Goody Good Stuff selges jo på Kiwi nå.

   Du er faktisk den første som har sett skrivefeilen – takk for at du gjorde meg oppmerksom på den 🙂 .Skal rette innlegget.

   Mari

   1. Hei, den mintsjokoladen du anbefaler inneholder melk.. Ser at posten er noen år gammel. Håper du lager en julespesial i år også, så kan en ny veganer få noen freshe tips 🙂

   2. Takk for tilbakemelding. Jeg nevner to mintsjokolader, hvilken av dem er det som har melk i?
    Dette innlegget er et par år gammelt ja, så det kan være at mye av informasjonen her er utdatert. Plutselig så har produsenten endret oppskrift. Alltid lurt å sjekke ingrediensene, jeg har dessverre erfart mange ganger at produkter som har vært veganske plutselig ikke er det lenger (som for eksempel After Eights – var vegansk når jeg ble veganer, ca ett år senere begynte Nestle å tilsette smørfett).
    Vet ikke om det blir tid til å lage en ny julespesial, har et heftig løpeprosjekt på gang som vil kreve mye trening i vinter, men jeg satt akkurat og skulle til å begynne på et innlegg med navn «Vegansk? Faktisk ikke!» med eksempler på produkter som man skulle tro er trygge, men som produsenter klarer å putte animalske ting oppi. Forhåpentligvis kan det hindre noen nye veganere i å plumpe uti akkurat de samme fellene jeg gikk i som fersk veganer. Mari 🙂

 2. Jeg ser på Divine after dinner chocolate mints, ser det står at den kan inneholde melk. Jeg er rimelig ny innenfor å sjekke alt for animalsk innhold, regner med det er en del som er usikkert eller som endres. Veldig kjekk blogg du har 🙂
  Og veldig inspirerende med en så aktiv trening sammen med vegansk kosthold! Lykke til med treningsopplegg fremover, skal fortsette å følge med på bloggen.

  1. Hvis det står at den kan inneholde melk betyr det at den er produsert med samme utstyr som sjokolade som inneholder melk. Dette betyr at det kan være rester av melk i sjokoladen, noe produsenter må opplyse om med tanke på allergikere. Melk er ikke en tilsatt ingrediens. De fleste veganere bruker produkter som kan inneholde spor av animalske ting, å unngå alle produkter som produseres i lokaler hvor det også brukes animalske ingredienser gjør utvalget svært begrenset. Har man allergier er det selvsagt noe helt annet.

   1. Ok, det visste jeg ikke.. Da vet jeg det, så bra, er veldig glad i min. Tusen takk for at du tar deg tid til å svare! Er utrolig mye å sette seg inn i, og mange ulike kilder til informasjon. Skal lese mer både i din blogg og andre steder.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s