Veganske julegaver

Gavehaugen under treet har vokst betydelig siden bildet ble tatt...
Gavehaugen under treet har vokst betydelig siden bildet ble tatt…

Trenger du i-siste-liten julegavetips? Her er en liste over veganske julegaver som ikke-veganere også vil sette pris på (forhåpentligvis). Disse tipsene kan også brukes av deg som skal kjøpe noe til en veganer eller ønsker å gi bort dyrevennlige julegaver. (Dette innlegget skulle vært publisert for noen uker siden, men siden hjemmesentralen min avgikk ved døden ble det litt forsinket.)

Det å kjøpe julegaver til ikke-veganske venner og familiemedlemmer er ikke lett. Skal man gi dem skinnhansker eller ullundertøy hvis det er det de ønsker seg? For meg blir det helt feil å ha et sett med prinsipper for ting man kjøper til seg selv og et annet for ting man kjøper til andre. Det er også slik at veganere ofte møter krav om være bortimot perfekte. Er du i en diskusjon med en kjøtteter om veganisme vil de avfeie alle dine argumenter ved det minste lille tegn til inkonsekvens i livsstilen din, og konkludere med at siden det ikke går an å være helt perfekt som veganer kan man like gjerne gi opp før man har prøvd. Dessuten kan ikke-veganske gaver gi ris til egen bak, da mottaker kan tenke at ”å ja, det er visst greit med honning/ull/bivoks/silke”, og gi deg noe som inneholder dette til neste jul eller bursdag.

Så hva kan man gi til ikke-veganere som blir satt pris på av mottakeren og samtidig er i tråd med din etiske overbevisning? Her er noen forslag:

 • Bøker:
  • Scott Jurek “Eat and Run” eller  Rich Roll “Finding Ultra”.  To biografier som beskriver hvordan forholdsvis normale menn ble atleter i verdensklasse, mye takket være plantekost (I følge dem selv). Kanskje kan det inspirere en du er glad i til å prøve?
  •  Hugh Fearnley-Whittingstall; ”Veg every day” En bok som er skrevet av en hardcore kjøtteter som argumenterer for at vi må redusere kjøttkonsumet og  spise mer vegetarmat, og som derfor ikke kan avfeies som bløthjertet veganpropaganda. Oppskriftene er i tillegg enkle og gode. I en del av rettene brukes ost og meieriprodukter, men de fleste av disse kan veganiseres, og forfatteren kommer flere steder med tips til hvordan dette kan gjøres. En bok som kanskje kan få noen du er glad i til å ta noen steg i riktig retning ved å erstatte noen kjøttmåltider med plantebasert mat?
  • Raw food-kokebøker. Raw food er trendy, og de fleste raw food-bøker er veganske (noen bruker honning som ingrediens).
  • Clearspring «The Real taste of Japan» : Ordet vegan nevnes ikke et eneste sted i boken, men alle oppskriftene er veganske (og enkle å lage). Hvis du kjenner noen som er glade i sushi så gi dem denne boken slik at de kan utforske andre japanske mattradisjoner.
  • Flere boktips finner du her
 • Duftlys av soja – sojalys avgir mindre partikler når de brenner enn vanlige lys, og blir derfor mer og mer vanlige. Noen tips:
 • Hjemmelagede småkaker, konfekt, godteri, muffinsmiks, eller musli. På Traktøren i Stavanger så jeg noen kjempesøte norgesglass hvor de tørre ingrediensene til muffins og cookies var lagt lagvis, og oppskriften festet med silkebånd rundt glasset. Hvorfor ikke lage en lignende gave selv? Andre tips er brente mandler, honeycomb, lakriskonfekt… Legg det i en søt boks, og legg gjerne ved oppskriften skrevet på et pent kort.
 • Hjemmestrikkede ting i bambusgarn (eller soya- eller maisgarn), evt garn, strikkepinner og mønster hvis det er en gave til noen som er glade i håndarbeid. (Det bør kanskje da presiseres at intensjonen er at de strikker til seg selv, ikke at de skal gi gaven tilbake til deg i ferdig versjon.) Les mer om bambusgarn her.
 • En kurv full av godsaker en kan få kjøpt i vanlige butikker, for å vise at en ikke trenger å gå glipp av noe som veganer. Jeg har også sett veganske nettbutikker som tilbyr kurver med vegansk ”starter kit”. Disse går det jo an å lage sin egen versjon av, med ting som vegansk tannkrem, hudpleieprodukter, såpe, sjokolade, diverse matvarer etc. Den ideelle mottakeren av denne gaven er personer som har uttrykt interesse for å bli veganer, men som tror det er veldig vanskelig.
 • Veganske kropps- og hudpleieprodukter, f.eks.:
  • Origins
  • L’Occitane (noen av deres produkter inneholder bivoks, honning eller dronninggele, så sjekk innholdsfortegnelsen før du kjøper)
  • Green People (disse er merket tydelig med vegetarian eller vegan)
  • Korres (sjekk om det står yes på ”suitable for vegans”)
  • Dead Sea Spa Magik (hudkremene er veganske, shampoo og balsam er det ikke)
  • Eos (bodylotion og shaving cream er vegansk)
  • Lush (veganske produkter er tydelig merket).
 • Veganske sjokolader som er like gode som eller bedre enn sjokolader med smørfett og melk. Mahalo, Buccaneer, Twilight, Divine dark chocolate Mint,  Organica Golden Coconut & Dark Chocolate Bar, Lyme Regis marsipan med sjokoladetrekk, Ritter Sports mørk sjokolade og marsipan (Økologiske Dagligvarer, Dropsen i Stavanger, helsekostbutikker, kinsarvik.no, FairPlay, veganlife.no)De fleste helsekostbutikker selger i år også gavesett med alt du trenger for å lage hjemmelaget raw sjokolade.
 • Ingredienser som god balsamicoeddik, oljer, oliven, krydder, mirin… Kjøp noe som er av litt høyere kvalitet og koster mer enn det en vanligvis unner seg i hverdagen.
 • Opplevelser (gavekort på kino, klatre- eller surfekurs, raw food-kurs etc)
 • Gavekort på 5 hjemmelagede veganske middager.

Kom gjerne med tips til flere veganske gaver i kommentarfeltet under.

Reklamer

4 thoughts on “Veganske julegaver

 1. Takk for mange gode tips, og hjertelig takk for at du drøfter relevante problemstillinger!
  Morsomt at du skriver om å gi vekk hjemmestrikkede ting – i dag tidlig publiserte jeg et innlegg om hvordan det er mulig å ivareta strikkeinteressen som veganer/hvilke alternativer som finnes til ull (for øvrig strikker jeg ikke bare gaver, men også på bestilling – det er bare å ta kontakt, selv om det kanskje er i seneste laget til jula 2012, heh).
  I tillegg til ting jeg har strikket, pleier jeg også å gi spiselige gaver av høy kvalitet (balsamicoeddik, olivenolje, syltetøy, mangochutney, vegansk ripsgele til mat, pesto), kroppspleieprodukter fra Lush, vegansk vin og opplevelser (kino- og konsertbilletter). Og superundertøy i bambus til folk som egentlig ønsker seg ullundertøy, ho-ho!

 2. Jeg fikk en knallbra julegave på jobben i dag – en gavepose fra Økologiske dagligvarer, med pasta, villris, grissini, mørk sjokolade, sjokolademandler, olivenolje fra Palestina og balsamicoeddik. Alt fritt for melk og egg! Juhu 🙂 Alle på avdelingen fikk det samme, men de hadde visst brukt meg som referanse – hvis jeg kunne spise det, kunne alle andre også (vi har et par melkeallergikere blant oss).

  1. Så bra gave! Det var litt det jeg hadde i tankene når jeg foreslo en kurv full av godsaker – vise at det finnes masse bra veganske alternativer. Og som du sier – hvis vi kan spise det er det trygt for de fleste allergikere også.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s