Terrengløping i Ryfylke; Snartur fra Hjelmeland Spa Hotell

Løypas høyeste punkt, toppen av Hjelmen.
Løypas høyeste punkt, toppen av Hjelmen.

Skal du til spa-hotellet på Hjelmeland på seminar med jobben eller spa-weekend med venninner/kjæreste? Ta med to ting (i tillegg til tannbørste og sånn) – joggesko og en vegetabilsk proteinkilde*.

Dette innlegget bryter litt med de andre innleggene jeg har skrevet om terrengløping i Rogaland. Dette er nemlig ikke en tur du bare tar en hvilken som helst dag (med mindre du bor på Hjelmeland), og den beste måten å komme seg fram og tilbake er med privatbil, eventuelt privatbåt. Jeg oppdaget denne turen når jeg var på seminar med Human-Etisk Forbund på Hjelmeland i fjor høst. (Grunnen til at jeg ikke har skrevet dette innlegget før nå er kort og godt latskap.) Det er en kort men effektiv tur, så hvis du er på hotellet på et seminar med jobben er det enkelt å skvise inn en treningsøkt før frokost, i lunsjpausen, eller mellom kurset og middagen. Jeg tok denne turen både før middagen på lørdagen, og før frokosten på søndagen.

Turen starter ved Spa-hotellet. Gå opp på veien og ta til venstre. Løp langs veien forbi Spar-butikken. (Hvis du ikke har med nødproviant hjemmefra kan du benytte anledningen på tilbakeveien til å kjøpe nøtter, bananer, energibarer og lignende. De har et overraskende bra utvalg av vegan-vennlige varer.) Etter Spar-butikken tar du til høyre, og løper opp en lang og slak bakke. Nesten i enden av veien vil du på høyre siden se et skilt som markerer begynnelsen på en tursti. Denne stien går opp til Hjelmen, den lille fjellknatten som har gitt navnet til området. Stien er bratt, og fra du tar av fra hovedveien er det nesten bare oppoverbakke, så du får høy puls og sure legger. På toppen blir du imidlertid belønnet med fin utsikt. Et skilt markerer det høyeste punktet, 207 moh, men den beste utsikten får du hvis du følger skiltene til skulpturen som står litt lenger nede (bildet under). Turen opp tar ca 14-15 minutter, tilbaketuren er et minutt eller to kortere (ikke medregnet tiden du eventuelt bruker på proviantering).

Hjelmeland i ettermiddagssol. Ved utsiktspunktet like nedenfor toppen av Hjelmen.
Hjelmeland i ettermiddagssol. Ved utsiktspunktet like nedenfor toppen av Hjelmen.

*Hvis du er veganer vil lunsjen og middagen din bestå av salat til forrett, hovedrett og dessert. Salatene vi fikk var lekkert dandert og smakte godt, men de var så godt som proteinfrie og ikke veldig mettende (ved lunsjen den ene dagen stjal jeg poteter fra de andre gjestene for å bli mett). Og ja, hotellet hadde fått beskjed om at det var to veganere blant gjestene god tid i forveien. En venn var der på julebord med jobben en måned senere, og på grunnlag av vår erfaring kontaktet hun hotellet på forhånd og tipset dem hvordan de kunne gjøre veganmaten mer mettende og næringsrik. Hun fikk imidlertid akkurat de samme salatene som vi hadde fått servert. Frokosten er grei – de har soyamelk, men du må spørre etter den, melkefritt brød og Sjokade (har du løpt har du lov).

Turfakta og terningkast:

Transport: Samkjøring i privatbil eller egen båt. Denne turen er i grunnen bare aktuell hvis du tilfeldigvis befinner deg på Hjelmeland.

Varighet/lengde: ca en halvtime

Underlag: asfalt (ca 800m), skogssti

Anbefalt fottøy: vanlige joggesko går helt fint, men du må regne med at de vil bli sølete

Severdigheter: utsikt og skulptur på toppen av Hjelmen

Toaletter/Vannposter: Ikke nødvendig.

Spisesteder/bevertning: se teksten over. BYOP (eller kjøp på Spar-butikken).

Terningkast: 4/6 (trekk for at den er veldig kort)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s