En skikkelig påskegrøsser

Har du noen gang tenkt over hva som skjer med hannkyllingene i eggproduksjon? De kan ikke legge egg, så hva bruker man dem til? Svaret får du i videoen under, en påskegrøsser fra virkeligheten.

I tilfelle du ikke orket å se videoen: det den viser er blant annet hannkyllinger som sendes på et samlebånd inn i en stor kjøttkvern, hvor de males opp mens de ennå er i live. Hannkyllinger har nemlig ingen verdi i eggproduksjon, og de produserer ikke nok kjøtt til å brukes i kjøttproduksjon. Dermed blir de slaktet samme dag som de klekkes.

Tenker du kanskje nå at «men videoen er fra USA, her i Norge er det sikkert ikke sånn»? I Norge er det ikke tillatt med klipping av nebbet på kyllinger, men når det gjelder sorteringen og avlivingen av hannkyllingene kunne denne videoen like gjerne vært fra mitt hjemfylke Rogaland. «Eggene ruges ut i rugemaskiner og de nyklekte kyllingene kjønnssorteres. Hanekyllingene avlives med gass eller i en slags kvern med en hurtig roterende kniv.» Dette i følge  Stortingsmelding nr 12 (2002-2003) Om dyrehold og dyrevelferd, 6.2.7: Høns-eggproduksjon. (Les hele dette dokumentet hvis du har tid, det gir  en veldig god innsikt i eggproduksjon generelt og hvordan de «heldige» hunnkyllingene, som får leve i et helt år før de slaktes, har det. Og husk at dette dokumentet er den offisielle glansbildeversjonen. Veterinær Anne Vikens blogg dokumenterer hvordan det står til i virkeligheten http://anneviken.blogspot.no/?q=kylling)

Det neste argumentet veganere pleier å få, etter «dette skjer ikke i Norge», er «ja, men jeg kjøper jo bare økologiske egg».  Beklager, men haner legger ikke egg selv om de er økologiske. En venn av meg kontaktet Debios og spurte hva som skjer med hannkyllinger i økologisk eggproduksjon i Norge, og fikk pr telefon bekreftet at de avlives etter klekking også i økologisk produksjon.

Til slutt, hvis du ennå ikke er overbevist om at å avlive dyr i kjøttkvern er totalt forkastelig, la oss ta den klassiske testen «hadde det fortsatt vært greit hvis…?»
Hadde det fortsatt vært greit hvis dyret det var snakk om var et søtt og fluffy kjæledyr, f.eks. et hamster?

Bilde: Animal Liberation Worldwide

Ved å kjøpe egg er du med på å støtte og videreføre denne praksisen. Vis hva du mener ved å ikke kjøpe egg – du klarer deg fint uten (som denne flotte artikkelen hos Vegetarbloggen viser).

God eggfri påske!

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s