Kokosvann del 2: produkttest av Coco Hydro Coconut Water Electrolytes

Kokosvann - like bra som sportsdrikk?
Kokosvann – like bra som sportsdrikk?

I del Kokosvann del 1… var min konklusjon at kokosvann fungerer bra som sportsdrikk ved moderat intensitet, og kan fungere ved høy intensitet hvis man tilsetter natrium (salt) eller spiser noe saltholdig ved siden av. Før du løper og kjøper lurer du kanskje på hvordan kokosvann smaker, og om det finnes noen alternativ til det forholdsvis dyre kokosvannet som selges i de fleste helsekostbutikker for tiden.

For noen måneder siden kom jeg over kokosvannpulver i nettbutikken Veganessentials.com. (iHerb selger også kokosvannpulver fra en annen produsent.) I tillegg til at jeg er på jakt etter naturlige produkter til bruk under trening og løp appellerte dette produktet til meg på grunn av det praktiske formatet. Pulverformen gjør at en kan ta det med seg på fjellturer og reiser, og literprisen er betydelig lavere enn for ferskt kokosvann.

Produkt: Coco Hydro Coconut Water Electrolytes, Pomegranate Raspberry

Pris: ca 70 NOK, avhengig av vekslingskursen. En pose (275g) gir 5,67l, literprisen blir altså 12,35 kr.

Ingredienser: dehydrert økologisk kokosvann, glukose, havsalt, vit C, naurlig granateple- og bringebærsmak, naturlig farge (rødbete), mineraler.

Førsteinntrykk/bruksvennlighet: Som alle pulverbaserte drikker blir det lett litt søl når man skal blande den ut, hvis man skal blande sportsdrikk ute i løypa er produkter i tablettform som Nuun mer praktisk. Når man blander pulveret i vann klumper det seg litt først, men disse klumpene løser seg opp av seg selv etter en liten stund.

Smak: Alle som har smakt væsken inni de brune kokosnøttene som dukker opp i butikkene til jul vi kjenne igjen smaken. I tillegg smaker det litt syrlig. Første gang jeg smakte dette produktet syntes jeg det smakte litt for mye kokos og litt salt, men på løpetur syntes jeg smaken var mye friskere.

Egnethet som sportsdrikk: Personlig fungerte den bra for meg i kombinasjon med Clif Shot Bloks under trening, men siden mageproblemer har blitt rapportert i studier (se del 1) bør en absolutt teste dette produktet på trening før en eventuelt fyller camelbak-en med kokosvann under et løp. Hvis man bruker blandeforholdet som er oppgitt på pakken vil den ferdige drikken kun inneholde 160 mg natrium pr liter (32 oz), under halvparten av det en kjemisk analyse av ferskt kokosvann har vist (400 mg/l), og langt mindre enn sportsdrikker som Powerade og Gatorade (600 mg/l) (American Chemical Society, 2012), til tross for at havsalt står oppgitt som en egen ingrediens. Det lavere saltinnholdet er grunnen til at kokosvann har blitt anbefalt til moderat heller enn høyintensiv trening, ettersom man mister mer an natrium enn andre mineraler når man svetter. Innholdet av kalium er også ca 30 % lavere per liter i Coco Hydro enn kokosvannet som ble analysert av av Bhattacharyan et al (American Chemical Society, 2012). Man kan øke saltinnholdet ved å bruke mer pulver per liter vann enn det som er anbefalt på pakken (4 spiseskjeer per liter), eller ved å kombinere det med et saltholdig produkt som Clif Shot Blok Margarita. På den annen side skriver en av verdens fremste eksperter på området at det er viktigere å erstatte natrium etter aktivitet enn under, og at det først og fremst er under aktivitet av en varighet som overstiger 3-4 timers varighet at natriumholdige drikker blir nødvedig for å unngå hyponatremi (Maughan, 2000). Som nevnt i del 1 kan man kanskje drikke kokosvann under aktivitet, og så sterkere drikker mht salt og sukker for å erstatte væsketapet etterpå. Drikke som inneholder litt salt er imidlertid bedre enn rent vann under aktivitet, både for å redusere risikoen for hyponatremi, og fordi salt øker opptaket av vann og glukose i tarmen (Maughan, 2000).

Se også:

Kokosvann del 1:

Hvilke nuun-produkter er veganske

Veganske sportsernæringsprodukter

Referanser:

American Chemical Society (2012): Coconut water is an excellent sports drink – for light exercise. http://www.eurekalert.org/pub_releases_2012-08/acs-cwi072012.php
Maughan, RJ (2000): Water and electrolyte loss and replacement in exercise. I Maughan, RJ (red) Nutrition in Sport. Blackwell Science Ltd, Oxford, UK
Saat, M, Singh, R, Sirisinghe, RG, Nawawi, M (2002): Rehydration after exercise With fresh Young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J Physiol Anthropol Apl Human Sci 2002, 21(2):93-104

Reklamer

2 thoughts on “Kokosvann del 2: produkttest av Coco Hydro Coconut Water Electrolytes

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s