Produkttest: Torq bar energibarer

Image
Finnes i smakene banan, ananas og ingefær, aprikos, mango og bringebær og eple

Når jeg trente til CTS Northumberland Ultra i vinter fikk jeg helt dilla på ting med sitronsmak. Målet mitt var å finne noe som smakte friskt og  var lett å spise under aktivitet – med andre ord ikke for tørt, og praktisk å ta med seg. Det som til slutt fungerte best var hjemmelagede energikuler av nøtter og tørket frukt med sitron og kryddersmak, men siden jeg glemte å ta dem med meg endte jeg opp med supersøte energibarer som jeg ikke klarte å få ned under løpet. Det samme skjedde under Ultrabirken, alt jeg hadde med var for søtt og/eller for tørt og jeg klarte ikke å få det i meg. Etter Ultrabirken begyte jakten på noe nytt og bedre.

Det britiske selskapet Torq lager veganske energibarer, geleer og energidrikker.  I følge produsenten har Torq bars a subtle crunch, richer flavour and are moister and easier to eat than ever before. I tillegg inneholder de lite fett, noe som er gunstig med tanke på å unngå mageproblemer i løypa, naturlige ingredienser, og frukten som brukes er Fairtrade. De har også skikkelige referanselister på nettsiden, ikke bare vage henvisninger til forskning. Jeg kjøpte en testpakke med 10 barer, og har til nå testet tre av smakene.

Torqbars_wrappers
Raspberry & apple forsvant raskt. Baren har gjenkjennelige biter av havre, riskrisp og tørket frukt

Produkt: Torq bar

Pris og forhandler: £ 14,90 for en sample pack med 10 barer (alle smakene), eller £32,88 for en eske a 24 stk (kun en smak). www.torqfitness.co.uk

Smaker: Raspberry & apple, Organic mango, Tangy apricot, Sundried banana og Pineapple & ginger

Ingredienser: havre, rosiner, maltodekstrin, fruktosesirup, tørket frukt, rismel, byggmel, sukker, solsikkeolje, solsikkelecitin, vitamin- og mineralmiks. Hver bar à 45g inneholder 30g karbohydrat, 2g protein og 1 g fett, og ca 150 Kcal.

Førsteinntrykk: Rask levering og stilig innpakning. Emballasjen var lett å åpne mens en var i bevegelse. Baren så litt tørrere ut enn forventet.

Bruksvennlighet og smak:  Raspberry & apple smakte syrlig og friskt, og den var lett å tygge og klistret seg ikke fast i munnen. Å spise den uten å drikke samtidig var ikke noe problem. Tangy apricot smakte ikke like friskt, men den var også god. Sundried banana var den søteste smaken av de tre jeg har testet til nå. Barene forårsaket ingen mageproblemer når jeg testet dem (10 og 20km treningsturer).

Egnethet som sportsernæring: Et inntak av 30-60g karbohydrat pr time har i flere studier forbedret prestasjonen (Hargreaves, 2000), så mengden karbohydrat i disse barene er helt perfekt. Produsenten anbefaler 2-3 enheter av sine produkter per time, for eksempel 1 bar, 1 gele og 500ml sportsdrikk. Hver slik enhet vil gi 30 gram karbohydrat, altså 90 gram til sammen. Produsenten sier også at an bør begynne med 2 enheter og så øke til tre etter hvert, men den tredje enheten er kanskje ikke nødvendig?
Produsentens valg av fruktosesirup som en av hovedingrediensene kan virke noe merkelig med tanke på at fruktose ikke absorberes eller oksideres like raskt som andre sukkertyper, noe som kan føre til mageproblemer og nedsatt prestasjon (Hargreaves, 2000). Opptaket av fruktose stimulerer heller ikke opptaket av natrium og vann slik glukose gjør, og bidrar dermed  mindre til gjenopprettelse av elektrolyttnivå og væskebalanse (Maughan, 2000). På den annen side har det vist seg at når fruktose kombineres med andre sukkerarter øker det både opptaket av sukker i tarmen og oksideringen (Hargreaves, 2000), og Torq barer inneholder maltodekstrin i tillegg til fruktose i et 2:1 forhold. Produsenten var valgt denne kombinasjonen av maltodekstrin og fruktose basert på et studie fra 2005 (Wallis et al) som viste at oksideringen av karbohydrat (CHO) økte med 40 % når man brukte denne kombinasjonen av sukkerarter, som igjen gjorde at man kunne nyttegjøre seg opptil 90g CHO per time (derfor anbefales 3 enheter Torq-produkter per time). Torq viser også til to andre studier som støttet oppunder effektiviteten av deres produkt. Currell & Jeukendrup (2008) fant at en kombinasjon av glukose og fruktose økte prestasjonen mer enn glukose alene. Det samme resultatet be funnet i et feltstudie i fjor som ble utført under et MTB ritt (2,5 timer) hvor deltaerne i studiet fikk en kombinasjon av maltodekstrin og fruktose (Rowlands et al, 2012). Et annet funn i dette studiet var at kombinasjonen av maltodekstrin og fruktose ga signifikant mindre mageproblemer enn andre CHO-kilder.

For å oppsummere, nyere forskning tyder på at dette produktet er velegnet som sportsernæring, men som alltid: test produktet på trening først! Personlig anbefaler jeg raspberry & apple hvis du vil ha noe som maker friskt og er lett å få i seg under aktivitet.

Referanser:

Hargreaves , M (2000): Carbohydrate replacement during exercise.  I: Maughan, RJ (red) Nutrition in Sport. Blackwell Science Ltd, Oxford, UK
Maughan, RJ (2000): Water and electrolyte loss and replacement in exercise. I Maughan, RJ (red) Nutrition in Sport. Blackwell Science Ltd, Oxford, UK
http://www.torqfitness.co.uk/torq-fuelling-system

7 thoughts on “Produkttest: Torq bar energibarer

  1. I og med at frukt (og kilder med lignende sammensetning av sukkerarter) har den høyeste opptaksraten av alle karbohydratkilder – forøvrig 75 % høyere enn maltodekstrin og druesukker, betyr dette at frukt kan være svært viktig under perioder hvor man trenger rask tilførsel av energi, eller for å hurtig restituere kroppen, altså spesielt før og etter trening.

    1. Har du en kilde på dette? I følge det jeg har lært blir fruktsukker tatt opp og fordøyd senere enn andre sukkerarter. Det er jo derfor fruktsukker blir brukt i stedet for vanlig sukker av de som følger et lav GI-kosthold.Ernæring er et fag hvor utviklingen går veldig fort, hvis det har kommet ny forskning som viser noe annet enn det lærebøkene sier her hadde det vært interessant å lese den.

      1. Fruktose trenger ikke insulin for å fordøyes, det går forbi insulinprosessen rett i blodbanen. En hel frukt som inneholder med fiber, fett og protein gir frukten lav gi. Frukt er perfekt for mennesker med diabetes siden frukt er det som kreves minst insulinproduksjon av all mat

      2. Hmm, for meg høres ikke dette helt korrekt ut. Fruktose absorberes senere fra tarmen og metaboliseres hovedsakelig i leveren, derfor har fruktose lavere GI enn glukose og sukrose. Det er altså ikke korrekt at fruktose går rett i blodet eller ikke påvirker insulinutskillelsen, den påvirkes bare i mindre grad enn av andre sukkerarter. (Vannmelon har f.ek.s en GI på 75, det vil si høy GI. Ingen frukt har 0 i GI meg bekjent, men det meste av frukt har lav-moderat GI) Hel frukt inneholder for det meste vann og forskjellige typer karbohydrater – sukker, fiber og stivelse. Frukt er ikke en god kilde til protein, og få frukter inneholder mye fett (kommer ikke på andre fettrike frukter enn avocado). Siden frukt inneholder en del sukker blir diabetikere rådet til å spise frukt i moderate mengder. Rådet man gir befolkningen generelt er også å spise mer grønsaker enn frukt, 3 av de 5 om dagen bør være grønnsaker. Dette er fordi frukt inneholder mer energi enn grønsaker, og grønnsaker pleier også å inneholde mer fiber og mineraler.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s