Terrengløping på Hommersåk

Hommersåk_kart2 (2)

Nok et innlegg i serien «Terrengløping på Nord-Jæren» (del 5?). I følge turkartet Sandnes Øst kryr det av stier rundt Hommersåk, det ser ut som om det bare er å ta på seg terrengskoene, ta hurtigbåten fra Stavanger sentrum og over fjorden og begynne løpeturen fra kaien. En guidet ekspedisjon for noe uker siden bekreftet inntrykket, Hommersåk har gode forhold for terrengløping, men du bør

a) ha med en kjentmann
b) være god på orientering, eller
c) ha god tid til rådighet, og ikke ha noe i mot å løpe seg vill.

I mars hadde vi en filmkveld med Vegan Runners-gjengen og der ble vi kjent med David. Når jeg oppdaget at David jobber på Hommersåk og har brukt mye tid på å utforske stinettet der spurte jeg ham med en gang om han ville være guide på en VR fellestrening i dette området.

Det endte opp som en treningstur i rolig tempo for senioravdelingen i Vegan Runners; Sara, David og meg. Vel framme på Hommersåk gikk vi opp en grusvei på baksiden av Bryggensenteret, gjennom et boligfelt, og så inn på en sti som gikk nordover fram til og gjennom et hyttefelt nedenfor Espefjellet. Stien her var godt opparbeidet, delvis betonglagt, delvis på svaberg og singel. Det er imidlertid svært mange stier i området, og de fleste går bare fram til en hytte. Stiene er ikke merket, så en må enten bruke kartet eller prøve-og-feile-metoden for å vite hvilken sti en skal følge. (Eller gjøre som oss, og ha med seg en kjentmann.) Angående bruk av kart så bør jeg nevne at flere av stiene vi fulgte på denne turen ikke står på kartet, mens en del av stiene som er merket på kartet har grodd igjen og finnes ikke lenger i terrenget.

Inov8xtalon212x3
Veterangruppas foretrukne terrengsko er Inov8 x-talons i retro 70-tallsfarger.

Vi løp i retning av Vier, og kom ned ned på Vierveien ca en km fra leirstedet. Her kunne vi ha fulgt veien tilbake til Hommersåk, turen ville da blitt ca 9 km. Vi fulgte veien et stykke sørover Eltravågvatnet, hvor vi igjen løp i terreng til parkeringsplassen for Vårlivarden vest for Kleivadalsvatnet. Nok en gang hadde vi valget mellom å følge veien tilbake til Hommersåk (turen ville da blitt ca 16 km lang) eller fortsette i terrenget. Vi fant ut at vi uansett ville komme for seint til neste båt og fortsatte derfor sørover til Lundekvam og Måkatjørn. Ved Kleivadasvatnet kommer en inn på rødmerkede stier som er godt opptråkket og ganske lette å følge, til forskjell fra stiene på begynnelsen av turen.
Siste del av turen gikk i retning Storaberget. Ved Hogstad løp vi opp på veien igjen, og fulgte veien de siste 6 km tilbake til Hommersåk. Mesteparten av turen foregikk i pøsregn, men når vi nærmet oss Hommersåk kom solen fram igjen, og vi hadde derfor en hyggelig piknik på et av bordene utenfor Bryggen-senteret mens vi ventet på båten.

Hommersåk_utsikt
Utsikt over Måketjørn fra stien i skråningen nedenfor Torsfjellet.

Vel hjemme har jeg studert kartet nøye, og jeg tror jeg vet sånn ca hvor vi løp, men er svært usikker på om jeg ville funnet fram på egenhånd. Jeg kommer sikkert til å ta på løpetightsen og ta en ny tur til Hommersåk i nær framtid, men da kommer jeg nok til å ta turen opp på Flatafjellet (fjellet med senderen på toppen), østover til Torsfjellet og Lundekvam eller Maudland, og deretter sørover til Storaberget, for så å returnere i terrenget eller følge veien tilbake.

Terrenget i Hommersåkområdet er både ganske lett å løpe i, og lett tilgjengelig på grunn av båtforbindelsen med Stavanger. Til tross for alle nutene og fjellene er terrenget ganske lettløpt og det er ikke mye stigning, stiene går som regel langs foten av toppene, ikke over dem.  En tur hit kan absoltt anbefales, men husk å ta med kart (Sandnes Øst turkart).

Tall og fakta:

Transport: Hurtigbåt fra Fiskepiren i Stavanger. Søndager og helligdager går første båt kl 11, og deretter hver 2. time. Se kolumbus.no for rutetider. Man kan også ta buss nr 21 fra Sandnes til Hommersåk, og eventuelt gå av på Hogstad og starte turen der.

Distanse/tid: Vi endte med å løpe 23 km i rolig tempo, og brukte ca 3,5 timer, men vi kunne også ha kortet turen ned til ca 9 eller 16 km. Det er mange variasjonsmuligheter, så i dette området er det i grunnen opp til deg hvor langt og lenge du vil løpe.

Underlag: For det meste skogssti og myr, kortere strekninger med harde underlag som svaberg og asfalt.

Fottøy: Terrengsko anbefales.

Severdigheter: Gamle gårder og husmansplasser. Ovenfor Hogstad er det et vannverk bygget av tyskerne under 2. verdenskrig, som forsynte Sola med vann fram til 1959.

Toaletter: På hverdager og lørdager kan man antakeligvis benytte seg av toaletter inne på kjøpesenteret, ingen ute i løypa.

Vannposter: Man passerer flere bekker, usikkert hvor rent dette vannet er. Det abefales å ta med nok drikke til hele turen.

Spisesteder: Pizzabakeren har en filial i kjøpesenteret på Hommersåk, man kan dermed avslutte turen med å spise her mens man venter på båten. I såfall bør man nok ringe på forhånd og påstå at man er kjempeallergisk mot melk, Pizzabakeren bruker melkepulver i pizzadeigen sin. Når kjøpesenteret er åpent kan man også handle hos Bryggebakeren eller i matbutikk.

Terningkast: Pluss for gode variasjonsmuligheter og tilgjengelighet med kollektivtransport selv på søn- og heligdager, trekk for manglende merking og mangel på sammenhengende stinettverk i området nordøst for Hommersåk. 5/6

Se også:

Lifjell
Sandnes-Dale
Rennesøyhodnet
Sirevåg-Kvassheim
Solastranden-Vigdel

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s