Terrengløping: Hommersåkfjellet out and back

Målet for dagen: toppen av Hommersåkfjellet/Flataberget
Målet for dagen: toppen av Hommersåkfjellet/Flataberget

Hver søndag kaster jeg et lengselsfullt blikk over fjorden og tenker på hvor herlig det hadde vært med en terrengtur igjen. Et par timer senere løper jeg som regel gatelangs i Stavanger. For et par uker siden var det imidlertid en nydelig, solskinnsrik søndag, og Sine hadde sagt ja til å være med på en totimers løpetur i området rundt Hommersåk. På båten inn til Hommersåk brettet jeg ut Sandnes Øst-kartet og pekte og fortalte om planene mine. Opp til Flataberget (236 moh) først, fjellet rett ved Hommersåk sentrum med en TV-mast på toppen, så ned på andre siden for å finne stien til Maudland, følge denne rundt Middagsknutane, på nordsiden av Bjellandfjellet ned til Frøylandsvannet, og returnere til Hommersåk sentrum langs veien fra dette vannet.

Framme på Hommersåk fulgte vi veien opp fra sentrum, og tok så første vei inn til venstre. Utenfor kirkegården fant vi en informasjonstavle om turmålene i området, inkludert Hommersåkfjellet – navnet på Flataberget IRL. Vi ble stående og lure litt, startet virkelig stien inne på kirkegården? Det viste seg at den starter på andre siden, krysser du tvers over kirkegården finner du en grind og en sti som går innover i skogen. Rettere sagt oppover. Stien var gjørmete, steinete og kronglete i tillegg til bratt, så for hver meter vi løp gikk vi ca tre. Pulsen ble allikevel høy og svetten silte, og fordelen med oppoverbakke er at en blir belønnet med flott utsikt (og en unnskyldning til å ta pauser for å beundre den).

Utsikt videre oppover etter at de første 150 høydemeterne er unnagjort.
Utsikt videre oppover etter at de første 150 høydemeterne er unnagjort.

Når vi skulle ned fra toppen av fjellet viste det seg at de var flere stier i terrenget enn på kartet. Tips: ta stien til høyre, den til venstre er en privat kjerrevei som går ned til Hetland. Nesten helt på bunnen av bakken har grunneieren satt opp et skilt med beskjed om «ingen gjennomgang». Gjett hvordan jeg vet dette? Etter å ha utforsket litt fant vi altså de korrekte stien, som endte opp på en idyllisk vei inn til et hyttefelt. Siden vi hadde rotet rundt hadde vi brukt ganske mye tid bare på å komme oss opp og ned Hommersåkfjellet. Sine besluttet derfor å følge veien tilbake til Hommersåk, mens jeg løp tilbake samme vei vi hadde kommet, minus omveiene. Jeg oppdaget også at hvis du krysser veien like nedenfor kirkegården så finner du en sti som går forbi kirken og ender opp på baksiden av Bryggensenteret. Vi kom oss begge tilbake til kaia i god tid før båten tilbake til Stavanger gikk. Målet med turen, å bli bedre kjent i området, var definitivt blitt oppfylt. Jeg får utforske videre ved en annen anledning. Med nok dagslys er det vel mulig å komme seg bort til og rundt Vårlivarden, og så returnere via Kleivadalsvatnet og Hetland?

Ved utsiktspunktet 150 moh på vei tilbake. Blodårene i pannen avslører at pulsen var temmelig høy.
Ved utsiktspunktet 150 moh på vei tilbake. Blodårene i pannen avslører at pulsen var temmelig høy.

Turfakta:

Transport: Båt fra Bakerbrygga (mellom Jorenholmen og Fiskepiren) annenhver time. Kjøp 1-dags reisekort til 85 kr, det er det rimeligste, og kortet kan brukes på Kolumbus-busser i hele fylket resten av dagen. Alternativt kan en ta buss fra Sandnes.

Underlag: Skogssti og stein/svaberg. Terrengsko med godt grep på hardt/vått underlag anbefales. Bratt og utfordrende terreng.

Severdigheter: Pen utsikt i retning Stavanger og Frøyland.

Toaletter: Gå på båten hvis du må, ellers må du finne deg en stein eller en busk å gjemme deg bak.

Mat og drikke: Bekker i terrenget, usikkert om disse er trygge å drikke fra. Kiosk på kaia. På hverdager er det flere matbutikker og bakeri i sentrum som er åpne. OBS! Pizzabakeren har en filial på brygga, men det er umulig å få vegansk pizza hos denne kjeden, da de bruker melkepulver i deigen. De kjøper visst en ferdig pizzadeigblanding, og de kan derfor ikke lage pizzabunner uten melk. Med andre ord: ta med det du trenger under og etter turen.

Reklamer

3 thoughts on “Terrengløping: Hommersåkfjellet out and back

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s