Veganske løpesko

Kun syntetiske materialer og tekstil - men er disse skoene veganske?
Kun syntetiske materialer og tekstil – men er disse skoene veganske?

Siden jeg har varslet at det i vår blir fokus på sko tenkte jeg at det ville være passende med et innlegg om veganske løpesko. Jeg hadde før en side hvor jeg prøvde å gi en oversikt over veganske løpesko på markedet i Norge. Det viste seg at det var svært vanskelig både å skaffe informasjonen og holde den oppdatert, og til slutt ga jeg opp. I stedet for å prøve å lage en fullstendig oversikt over hvilke merker som (kanskje) er veganske prøver jeg meg derfor med en steg for steg forklaring til hvordan finne veganske sko.

1. Sjekk om skoen inneholder skinn.

I EU er det krav om at man skal merke sko med hvilke materialer de er laget av. Se etter sko med disse symbolene:

Symbol som viser at skoen er laget av syntetisk materiale/tekstil. Det er bare å finne frem VISA-kortet!
Symbol som viser at skoen er laget av syntetisk materiale/tekstil. Det er bare å finne frem VISA-kortet!

..og sett skoen tilbake hvis du ser dette symbolet (død ku!):

Skinnsymbol: styr unna!
Skinnsymbol: styr unna!

En skulle tro at dette var alt en behøvde å gjøre, men det er sjelden det er så enkelt å være veganer. Merkingen gjelder bare såle og overdel,  ikke limet som holder skoen sammen.

2. Sjekk om limet som brukes er vegansk eller animalsk.

Her må man leke amatørdetektiv. Første steg er som regel å sjekke nettsiden til merket, og finner man ikke svaret der er neste steg å sende dem en mail og spørre. For mange merker/modeller er det helt umulig å finne ut. Grunnen? Produsenten vet det ikke selv! Dette høres merkelig ut, man skulle jo tro at det var viktig å kvalitetssikre det som holder skoen sammen. De fleste produsenter bruker imidlertid mange underleverandører, og har ikke kontroll på hva slags lim alle underleverandørene bruker. Her er det New Balance skriver om emnet på sin nettside:

Many of our models are made with synthetic materials.  However, please note that we do use different types of glues depending on what is available.  Some of our glues will contain animal products as many glues do.  Although the shoe may be made of synthetic leather it does not mean it will be completely vegan.

Å kontakte hver enkelt skoprodusent er tidkrevende, og det var dette som tok knekken på prosjektet mitt. Heldigvis er det andre som har gjort store deler av jobben allerede. Vegan Runners UK har en flott skooversikt på sin nettside, og bloggen Vegan Kicks er også en nyttig ressurs (jeg mener å ha lest en mail fra Nike på denne bloggen hvor de skrev at de bruker petroleumsbasert lim).

Det er også noen produsenter som har kontroll på alle ledd i produksjonen og vet helt sikkert om skoene er veganske eller ei, f.eks. Brooks:

Except for the Addiction Walker and our Heritage line, all of our shoes are vegan. That means there are no animal products or by-products used in any part of the shoe, including the glues.

og Skechers, som har en egen kolleksjon med vegetariske sko i webshopen sin (med godt utvalg).

3. Sjekk selskapets miljø- og sosiale profil.

Ofte blir veganere beskyldt for å hate mennesker og bare bry seg om dyr. Sannheten er at det går an å ha to tanker i hodet på en gang, og de fleste veganere er opptatt av både dyre- og menneskerettigheter.

På 90-tallet fikk mange av de store selskapene mye negativ oppmerksomhet på grunn av dårlige forhold for arbeiderne på fabrikkene i Asia. Fortsatt kommer ofte reaksjoner a la «ikke bruk Nike, de driver med slavearbeid» hvis noen spør om skotips i et løper- eller veganerforum. Etter all den negative omtalen er mitt inntrykk nå at Nike er et av de bedre selskapene, de bruker resirkulert plast og polyester i flere av sine sko og klesplagg, og i USA samler de inn brukte sko og lager underlag til lekeplasser. Alle produsentene har også etiske retningslinjer og stiller krav til sine leverandører angående lønn (krav om «living wage»), pauser, aldersgrenser for ansettelse etc. Om de klarer å kontrollere at underleverandørene følger opp disse retningslinjene er et annet spørsmål, det dukker fortsatt opp historier om utnyttelse av arbeidere hos produsenter av sportsutstyr. De flinkeste i klassen er de mindre selskapene. Inov-8 benytter seg av kun en fabrikk i Kina, og har derfor god kontroll med forholdene, og New Balance produserer sine sko i USA.

Når det gjelder miljø så sier de fleste selskapene at de jobber med å redusere sitt CO2-avtrykk, bruke mer resirkulerte materialer, miljøvennlige farger, mindre emballasje etc. Brooks bruker soyabaserte farger, og har laget en såle som er fullstendig biologisk nedbrytbar. De har også latt være å ta patent på denne teknologien fordi de ønsker at konkurrentene også skal benytte seg av den.

Brooks Green Silence  Miljøvennlige sko som matcher klubbtrøya, men som dessverre absolutt ikke passet mine føtter.
Brooks Green Silence: Miljøvennlige og matcher klubbtrøya, men passet absolutt ikke for mine føtter.

I realiteten blir det ofte til at man kun har mulighet til å sjekke det som står i punkt 1. Det kan være at skoen oppfyller alle kravene, men den eneste måten å finne det ut på er å besøke fabrikken og sjekke limet og arbeidsforholdene selv. I tillegg bør løpesko også passe ens unike anatomi og biomekanikk. Skal man risikere skade ved å bruke en sko som ikke gir riktig støtte og beskyttelse, men som man vet helt sikkert er 100% vegansk? For to år siden kjøpte jeg et par med Brooks Green Silence på nettet (dette merket er ikke tilgjengelig i Norge, såvidt jeg vet), etter å ha hørt mye bra om merket og modellen. På den tredje løpeturen med skoen fikk jeg smerter under den ene foten som viste seg å være metatarsalgi, noe jeg fortsatt sliter med i perioder. Når det gjelder sko har jeg derfor valgt å etterleve Vegan Societys definisjon av veganisme:

Veganisme beskriver en filosofi og måte å leve på som søker å ekskludere – så langt det er mulig og praktisk – alle former for utnytting av og grusomhet mot dyr for mat, klær eller andre formål; og derfor promoterer utvikling og bruk av dyrefrie alternativer til det beste for mennesker, dyr og miljøet. (oversatt av Norsk Vegansamfunn)

Vegansamfunnet utdyper med å skrive at man innser at total avholdenhet fra alle animalske produkter er umulig i dagens samfunn (man kvitter seg bl.a. med griseblod fra slakterier ved å putte det i murstein og lage pellets for biokraftverk), og at veganisme ikke handler om å være perfekt, men å gjøre sitt beste. Når det gjelder løpesko, så vil dette ofte si å kjøpe sko som ut i fra den informasjonen man har tilgjengelig ikke inneholder noe animalsk.

Nå som jeg har innrømmet at jeg ikke er helt perfekt er det vel bare å vente på at Veganpolitiet skal dukke opp?

Reklamer

2 thoughts on “Veganske løpesko

  1. Fantastisk hjelpsomt innlegg 🙂 Må nok ha nye joggesko i løpet av våren, men synes det er utrolig vanskelig. Ikke bare skal de være skinnfrie, miljøvennlige og billige, men føttene mine er helt rare (haha) så det tar tid å finne noen som passer 😦

    1. Jeg tror alle løpere er på jakt etter den perfekte skoen, det er den hellige gral. Runners’ World har en interessant artikkel på nettsiden sin: forskning viser at det optimale er å ha tre forskjellige par med sko som man veksler mellom. Dette gjør at belastningen varieres, styrker musklene i føttene og anklene, og reduserer risikoen for skader (i studiet hadde løperne som vekslet mellom sko færre skader enn de som brukte det samme paret hele tiden)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s