Vegansk? -Nei, faktisk ikke!

Potetgull består jo bare av poteter, olje og krydder. Eller…?

 

For lenge, lenge siden, når jeg holdt på med mastergraden min, hadde en gjeng veganere stand på universitetscampuset. For å lokke folk til seg hadde de satt opp plakater hvor de lokket med smaksprøver på vegansk saft. Dette var mens jeg fortsatt var vegetarianer, og jeg husker at jeg synes de hadde valgt et litt rart eksempel på noe som var vegansk. All saft er jo vegansk, eller…?

Jeg gikk ikke bort til dem for å finne ut, kake og/eller kaffe hadde vært mer effektive lokkemidler for min del. Mange år senere, når jeg selv ble veganer, innså jeg at det ikke er en selvfølge at saft er vegansk. Det er i det hele tatt utrolig hvor mange i utgangspunktet vegetabilske produkter som produsenter klarer å ødelegge med animalske ingredienser. For ferske veganere er det mange feller, og jeg har gått i de fleste av dem selv. Her er derfor en ufullstendig oversikt over supermarkedprodukter man skulle tro var trygge, men som krever årvåkenhet. Vegansk? -Nei, faktisk ikke!

Saft

La oss begynne med saft, siden dette produktet allerede har blitt nevnt. Lager man saft selv består den av frukt/bær og sukker. I saft som man kjøper på butikken dukker det opp mange flere ingredienser – kunstige søtstoffer, konserveringsmidler, aromaer, og fargestoffer. Se opp for E120, også kjent som karmin. Dette er et fargestoff som blir laget av karminlus, og som gir rød farge. Man skulle derfor tro at hvis saften har en annen farge enn rød så er den trygg. Når jeg nettopp tok en runde på mine lokale supermarkeder fant jeg derimot karmin i Fun Light med smakene fruktfest, som er brun på farge, og mango, som er gul. Bringebær, skogsbær og andre smaker med rød farge inneholdt antocyaner, noe som kanskje høres skummelt ut, men det er det samme fargestoffet som man finner naturlig i blåbær.

Syltetøy

Vegansk? -Faktisk ikke!

 

Vegansk? -Faktisk ikke!

 

Det er en type syltetøy man alltid bør sjekke ingredienslisten til: jordbær. Jordbærsyltetøy har en tendens til å bli brunt når det lagres, for at det skal se rødt og attraktivt ut tilsettes derfor ofte karmin. Se etter E120 på ingredienslisten. Det finnes heldigvis også jordbærsyltetøy uten karmin. Bringebærsyltetøy er trygt, selv om det også er rødt på farge, jeg har aldri sett bringebærsyltetøy med karmin.

Vegansk?

 

Vegansk! Naturlig farge fra grønnsaker er brukt i stedet for karmin.

 

Matmesteren og Coop sitt jordbærsyltetøy er vegansk 🙂

 

Potetgull og andre potetbaserte snacks

 

Vegansk?

 

Ikke vegansk, inneholder kumelk (og kjøttaroma)

 

Vegansk?

 

Ikke vegansk. Vær obs på light-varianter av potetgull – de inneholder ofte kjøttekstrakt. (Men melkesyre er vegansk, selv om det ikke høres sånn ut)

 

Potetgull…. Man styrer sikkert unna smaker som «bacon», «biffsmak», «sour cream & onion», men potetgull med smaker som salt, salt og pepper og paprika består vel kun av potet, olje og de nevnte krydderne? Frustrerende nok kan ingredienser som»krydder» og «aroma» skjule mye rart. En ganske vanlig ingrediens i potetgull er laktose, det vil si melkesukker. Merkelig, siden 5-15 % av europeere og 80 % av voksne asiater er laktoseintolerante, det vil si at man mangler enzymer som bryter ned melkesukker (kilde). Inntak av laktose kan for personer med intoleranse føre til diare, oppblåsthet, kvalme, oppkast, og andre ubehagelige symptomer.

«Krydder» og «aroma» kan også bety kjøttekstrakt, og det virker som om det er særlig i light-produkter at produsentene tenker at de må tilsette kjøtt for at det skal smake godt. Heldigvis står det ofte «aroma fra kjøtt» på ingredienslisten nå, men produkter hvor det bare står «aroma» kan også inneholde animalske smakstilsetninger. Dette gjelder visst bl.a. for potetskruer. (Kilden min er diverse vegangrupper på facebook, så kanskje ikke helt pålitelig.)

PS! Potetgull med biff- og baconsmak er av og til veganske, baconsmak kan man for eksempel lage ved hjelp av røykaroma. Med andre ord, glem logikk og les ingredienslisten. Pringles merker hvorvidt deres produkter egner seg for vegetarianere og veganere.

Balsamicoeddik og vineddik

Kort tid etter at jeg ble veganer oppdaget jeg en artikkel som forklarte hvorfor vin ikke alltid er vegansk. Det er ikke engang sikkert at vin er vegetarisk. Dette er fordi diverse animalske produkter brukes for å klarne vinen, det vil si fjerne rester av drueskall og annet grums. Disse inkluderer eggehvite, gelatin og isinglass (laget av svømmeblærer fra fisk). Fordi de tilsettes vinen og så fjernes igjen trenger ikke produsentene å opplyse om dette eller inkludere dem på ingredienslista. Vin kan også klarnes med leire, siles gjennom et filter, eller selges ufiltrert. Det samme gjelder for vinbasert eddik.

Hvis du ser bunnfall i flaska er den antakeligvis trygg, og det finnes også balsamicoeddik som er merket som vegansk. Et eksempel er Clearspring, som i Stavangerområdet kan kjøpes på økologiske Dagligvarer og Kinsarvik (Bystasjonen, Sandnes).

Eplejuice

Eplejuice er grumsete, derfor klarnes eller filtreres den også, og man har samme problem med dette produktet som med vin og balsamicoeddik. Jeg har vært i diskusjoner i diverse facebookgrupper angående hvorvidt gelatin brukes eller ikke, og har sett påstander om at dette ikke er tillatt i EU/EØS. I norske forskrifter om produksjon av eplejuice fra Hardanger står det svart på hvitt at juicen SKAL klarnes med gelatin i 30 min, og i den norske Juiceforskriften står også gelatin oppført som et lovlig tilsettingsmiddel. Jeg velger derfor å kjøpe eplejuice som er ufiltrert. Den smaker dessuten mye friskere og bedre enn de klare eplejuicene.

Den absolutt beste eplejuicen! Selges på Rema.

 

Solo

En av disse drikkene med appelsinsmak er vegansk, og en er ikkeBrus med appelsinsmak – hvordan kan man ødelegge den? På samme måte som juice, vin og balsamicoeddik. Solo filtreres gjennom isinglass, altså fiskeblærer, noe jeg har sett skriftlig bekreftelse på fra produsenten. Fanta skal være trygt.

Tørket frukt- og nøtteblanding

Vegansk?


Nope! Inneholder gelatin fra svin og okse 😦

 

Coco Loco fra Den Lille Nøttefabrikken inneholder gelatin! Styr unna! Gelatinen er tilsatt kokosbitene, antakeligvis for at disse skal holde seg myke. Se også opp sjokolade med melk og honning på ingredienslistene til slike blandinger.

Dette er bare noen eksempler på produkter som burde være veganske, men som ikke er det. Innholdet vil oppdateres med flere eksempler. Er det noen opplagte produkter som ikke er med? Skriv en kommentar under 🙂

 

Reklamer

4 thoughts on “Vegansk? -Nei, faktisk ikke!

  1. Godt spørsmål. Jeg var nødt til å google litt, men ble ikke særlig klokere. Det er egentlig bare eddik laget med vin jeg har vært obs på, siden jeg vet at vin ofte klarnes med eggehvite eller gelatin. Det samme gjelder imidlertid for eplejuice, så mulig at epleeddik også må sjekkes? Ser ofte at epleeddik står som ingrediens i veganske oppskrifter, men har aldri sett noen veganske kokebøker spesifisere at man må sjekke om denne ingrediensen er vegansk. Når det gjelder «vanlig» eddik tror jeg den alltid er vegansk.

   Denne kilden var den beste jeg fant: https://snl.no/eddik

   Takk for spørsmålet 🙂

   Mari

 1. Hei! Jeg er fra Sverige og jeg leste igenom alt du skrev om… dykt at de har gelatin og E120 i alt Gelatin brukes for at gjøre gotteri og sådant hardare. E kan ikke fatta at man har det i eplejuice og sådant.. jeg er skjelv vegetarian og lite halvt vegan.. jag eter ikke ost med løpe i.. e vil bli vegan men får det ikke, e håper e kan komme ihåg alt du skrev om, før e hater verkligen at man tar livet av Sjur før å äta dem! Sykt! (Haha, e snakker lit halvt svensk og halvt norsk men e kan ikke snack norsk egentlig..😬)

  1. Hei Alma. Takk for at du tok deg tid til å kommentere. Håper du får til å bli veganer en dag. Det er egentlig ikke så vanskelig, men det kan være frustrerende fordi det er så mange «feller». Etter hvert lærer man seg hva som er trygt og hva man skal unngå. Nå har det forresten kommet cloudy, dvs ufiltrert, eplejuice fra Eldorado (selges på Kiwi og Meny). Ikke tilsatt gelatin, og smaker mye friskere enn andre typer eplejuice. På Rema har de også en eplejuice som er cloudy.

   Mari

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s