10 om dagen, del 2: snacks og dessert

Bilde av de ferdige oppskriftene kommer om noen dager, når avocadoene er modne nok 🙂

 

I forrige innlegg skrev jeg om ny forskning som sier at vi bør spise 10, ikke 5, porsjoner med frukt og grønt om dagen. En strategi for å lykkes med dette er å snike grønnsaker inn i snacks og desserter. Om ikke annet er det en unnskyldning for å spise mer dessert.

Det finnes mange, mange oppskrifter på desserter og søte retter med grønnsaker. I kokebøkene som allerede står i bokhyllene fant jeg blant annet oppskrifter på iskrem med gresskar, energibarer med søtpotet, vafler med gresskarpuré/gulrot/sqash, og brownies emd kikerter, i tillegg til klassikere som gresskarpai og gresskarmuffins. Vaffelvariantene har jeg testet og må dessverre meddele at jeg sliter med å finne en oppskrift som blir vellykket – de fleste veganske vaffelrørene jeg har testet ender opp med vafler som deler seg og bare blir til et belegg i vaffeljernet. Mitt tips er å lage amerikanske pannekaker i stekepanne i stedet. Her er imidlertid et par oppskrifter som definitivt blir vellykket – når jeg får det til å smake godt kan hvem som helst klare det 🙂

Søte muffins med grønnsaker

Basisoppskrift (basert på en oppskrift i «Skinny Bitch in the Kitch»), gir 12 muffins

250g sammalt hvetemel (finmalt)
2 ts bakepulver
1/4 ts salt
1 ss eggeerstatning (f.eks. Ogran No Egg)6 ss sukker (eller annet søtningsmiddel)
4 ss olje
3 dl plantemelk
1 ts vaniljeessens

Forvarm ovnen til 190° og gjør klar et muffinsbrett med 12 former. Bland de tørre og våte ingredinensene i hver sin bolle. Hell væsken over den tørre blandingen og rør rundt til blandingen såvidt henger sammen (rører du for mye blir muffinsene gummiaktige). Vend så inn en av de følgende kombinasjonene:

1/2 middels stor revet squash (150-200g) + 1 dl tørket frukt (min favoritt er tranebær)

3-4 revne gulrøtter + 0,5 dl krystallisert ingefær

4 revne gulrøtter, 75 g rosiner, 1 ts kanel og 1/2 ts malt ingefær

Når du tilsetter fersk frukt eller grønnsaker vil det tilføre ekstra vske til deigen, så det kan være at du må justere mengden med mel.

Fyll formene med muffinsrøre og stek i ca 20 min (til muffinsene er gyldne og det ikke henger masse kliss på en kakepinne stukket inn i midten).

 

Sjokoladepudding med avocado, 2 porsjoner

0,6 dl dadler, uten stein og bløtlagt
0,6 dl agavesirup/lønnesirup
1/2 ts vaniljeekstrakt (kan droppes)
2 dl most avocado (ca 1 1/2 avocado)
0,8 dl kakaopulver
0,6 dl vann

Ha alle ingrediensene, unntatt vannet, i en blender og kjør til du har en jevn blanding. Tilsett litt vann om gangen til du får ønsket konsistens.

Kan oppbevares 3 dager i kjøleskap eller 2 uker i fryser. Basert på en opskrift i boken «Raw food made easy».

 

Rå key lime pudding med avocado, 2 porsjoner

1 1/2 avocado, most
0,6 dl agavesirup
2 ss fersk limejuice
Kiwiskiver til garnityr (kan  sløyfes)

Ha de tre første ingrediensene i en blender og kjør til en jevn blanding. Smak til med agavesirup og limejuice til du får ønsket balanse mellom søtt og syrlig.

Du kan bruke sitron i stedet for lime. Du kan også lage sorbet ved å sette puddingen i fryseren i 4 timer, og så la den tine i ca 15 min før servering.

Basert på en oppskrift i boken «Raw food made easy»

 

Advertisements

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s