Løpeturer i Prekestolområdet

IMG_20150719_113013

Preikestolhytta og området rundt forbinder nok de fleste med Prekestolen, men det er mange andre treningsmuligheter i området.

I forbindelse med recce-turer  før Lysefjorden Inn fant vi, det vil si søsteren min og jeg, mange stier i terrenget foruten den stien som løpet følger. Noen av disse fant vi på kartet, noen dukket bare plutselig opp under føttene våre. Konklusjonen vår etter recce-turene var at vi burde komme oss opp til Preikestolhytta oftere, i turistsesongen er det både enkelt og kjapt å dra opp dit med buss og ferje. Selvsagt har det ikke blitt så mange turer som vi så for oss, men forrige helg kom vi oss endelig avgårde. Vi hadde en liste med tre altenative løyper:

  1. Refsvatnet rundt (vannet på nedsiden av Prekestolhytten, det går merket sti rundt hele).
  2. Preikestolhytta-Refså tur-retur (følge bekken/elven fra Refsavatnet ned til Lysefjorden).
  3. Moslifjellet.

Hvilken tur ble det denne gangen? Vi klarte ikke å velge, så vi løp alle tre.

Vi begynte med å løpe på vestsiden av Refsvatnet. Stien her har de vanlige utfordringene: glatte steiner, myr og sleipe røtter som krysser stien. I tillegg må man også være obs på at det er lett å miste den merkede stien – fordi det er så mange som går tur i området har det dannet seg mange små blindstier som ender opp nede i vannkanten eller på toppen av en haug. Ved sørenden av vannet må man klatre litt, men her er det lett å finne tak både for hender og føtter. Like etterpå kommer man til stiskillet mellom stien som fortsetter rundt vannet og stien ned til Lysefjorden.

Vi valgte å ta avstikkeren ned til Lysefjorden. Fra Refsvatnet er det ca 1,5 km til fjorden. Det er nedoverbakke mer eller mindre hele veien på skogssti, svaberg og i bekk. (Løper man i terreng i Rogaland etter en uke med mye nedbør er «bekk» definitivt en egen type underlag.) Her får man fantastisk utsikt over Lysefjorden. Det siste stykket ned til fjorden er svært bratt, og Refså blir til en foss nedover fjellsiden. På kartet ser det ut som om stien går et stykke i fra Refså, i virkeligheten følger man fossen ned i et juv gravd ut av vannet, og ender opp på restene av en gammel kai ved fjorden. Før bilveien til Preikestolhytta ble bygget i 1961 måtte man gå til Preikestolhytta, og Refså nede ved fjorden var tydeligvis et vanlig sted å starte. Det var tydeligvis også vanlig å ta med et malingspann og skrive navnet sitt på fjellet, «1970 Peder W» ,»1987 Klei-mi Lübeck», «JK DK» var bare noen av taggene.

IMG_20150719_113049

IMG_20150719_112950

Fra Preikestolhytta ned til fjorden var det ca 4 km, og turen tok ca 50 minutter. Dette tempoet var svært rolig selv til oss å være, vi var noe hemmet av gangsperr i mitt tilfelle og glatte sko i Saras. Nede ved fjorden tok vi en liten pause for å fylle på med næring og nyte utsikten, før vi begynte på tilbaketuren opp til Preikestolhytta igjen. På tilbaketuren løp vi langs østsiden av Refsvatnet. Her får man på slutten et fint og flatt stykke på gress, før man følger en steinlagt sti. Bortsett fra noen korte partier med ur er stien på denne siden av vannet lett å følge og ikke veldig teknisk. Det siste stykket løper man i vannkanten forbi badeplassen som er anlagt, før man følger grusveien opp bakken til den gamle og nye hytta.

Turen rundt Refsvatnet med avstikker til Lysefjorden var ca 8 km lang og tok oss 1t 50 min (da er tiden vi satt nede ved fjorden og beundret utsikten trukket fra), men med gode sko og bein kan man nok nøye seg med å beregne halvannen time.

Ved Preikestolhytta tok vi en kaffe og fylte på med karbohydrater. Til tross for at det skyet over og begynte å regne bestemte vi oss for å ta en tur til. Vi fulgte turstien mot Prekestolen til det første platået. Herfra går en sti langs vestsiden av Moslifjellet til toppen. Stien er bratt i starten, deretter får man noen myrete partier. Den siste kilometeren løper man for det meste på svaberg, og stigningen en noe slakere. Stien er godt merket med varder og røde T-er, og godt var det, for når vi nærmet oss toppen var det ganske tett tåke. Når man er oppe på toppen er man på over 700 meters høyde, mens Preikestolhytta ligger på ca 250. Denne høydeforskjellen var merkbar både på vind og temperatur. Denne turen byr på store kontraster, man får følelsen av å være på høyfjellet, men hvis man kikker nedover ser man bilveien, parkeringsplassene for dagsturistene til Prekestolen, og til og med Jørpeland og Stavanger.

IMG_20150719_140024

Det går en alternativ sti fra Moslifjellet ned til Krogabekkmyra, lenger øst og lenger oppe på stien mot Prekestolen. På grunn av tåken valgte vi å følge den samme stien både opp og ned. Turen opp tok oss 47 minutter, ned igjen brukte vi bare noen få færre minutter. Vi får skylde på tåka og glatt underlag. Totaldistansen var ca 7 km (noe lenger enn det som står på skiltene i løypa).

Vel nede på parkeringsplassen oppdaget vi at vi hadde over en time å slå ihjel før neste buss. Heldigvis er Preikestolhytta et sted som er veldig godt egnet til å bare henge en times tid. Er det fint vær kan man drikke kaffe ute i solveggen og nyte utsikten, i dårlig vær kan man sitte inne i kaféen eller loungen. Det virket ikke som at betjeningen hadde noe i mot at vi oppholdt oss der uten å kjøpe noe særlig.

For å konkludere så var det eneste negative ved denne turen at løypene er litt korte. Ønsker man å bruke enda mer tid ute i terrenget kan man utvide med en tur ned mot Heiatjørna, med topptur til Rishaugen og Hatten på veien. Man kan også, hvis man orker alle turistene og deres lek med døden, kombinere turen til Moslifjellet med en tur oppom Preikestolplatået. Det er sikkert mange andre muligheter her, som nevnt øverst er det mange stier i området som ikke er merket på kartet, og som jeg derfor ikke har oppdaget ennå.

Oppsummering:

Transport: I perioden 1.5.-30.9. går det daglig busser opp til Preikestolhytta fra Tau. Med Tide koster det 250 kr tur-retur, og dette inkluderer ferjebillettene.

Distanse og tid: Preikestolhytta-Refså: ca 4 km og 30-50 min hver vei. Refsvatnet rundt: ca 4 km, ca 50-60 min. Preikestolhytta-Moslifjellet tur/retur ca 7 km, 75-90 minutter.

Mat/drikke: Kaffe, te, brus, juice, vann, peanøtter, Bixit-kjeks og potetgull i kaféen og kiosken (mat og drikke som er vegansk). Vannpost på parkeringsplassen. Vann i bekkene.

Toaletter: Gode toalettfasiliteter på parkeringsplassen ved Preikestolhytta.

Underlag: Typisk rogalandsk terreng med mye steiner, røtter, myr og svaberg.

Anbefalt fottøy: Terrengsko med godt grep på glatte steiner.

En kommentar om “Løpeturer i Prekestolområdet

Legg igjen en kommentar